Marokkaanse zalm met pompoen uit de oven

Marloes Blom

14 november 2021

zalm

Zalm smaakt altijd heerlijk als je het ons vraagt – en al helemaal gecombineerd met een andere favoriet: pompoen. Dit recept komt uit het uit het net verschenen kookboek ‘Half Baked Harvest’, en wij mochten het delen. Eet smakelijk! Tieghan Gerard, auteur van Half Baked Harvest, over dit recept: “Als ik zalm voor de rest van mijn leven nog maar op één manier zou mogen bereiden, dan zou ik voor dit recept kiezen. Tenminste, zo denk ik daar nu over. Ik wil maar zeggen dat dit een geweldig recept is. Al mijn favoriete smaken komen hierin samen evenals al mijn favoriete herfst- en winteringrediënten. Bovendien is deze zalm uit de oven superlekker, supersimpel en oogstrelend. Ik maak dit gerecht vaak als ik vrienden te eten krijg, maar het is geschikt voor elke denkbare gelegenheid. Serveer de zalm met gestoomde couscous voor een feestmaal in Marokkaanse sfeer.”

Marokkaanse zalm met pompoen uit de oven

Hoofdgerecht | 6 personen | Voorbereiden 15 minuten / Bereiden 40 minuten

Ingrediënten

  • 1 eikelpompoen, in parten
  • 2 plus 5 el extra vergine olijfolie
  • 3 el vloeibare honing
  • 1/2 – 1 el sambal oelek (naar smaak)
  • zout
  • 900 g zalmfilet
  • 1 el harissa-kruidenmix
  • 3 tenen knoflook, gekneusd
  • 1 (Meyer)citroen, in schijfjes
  • pitten van 1 granaatappel
  • munt- of korianderblaadjes, om te bestrooien

zalm

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Bekleed een diepe bakplaat met bakpapier.
  2. Schep de pompoenparten op de bakplaat om met 2 eetlepels olijfolie, de honing, de sambal en een flinke snuf zout. Schik ze naast elkaar op de bakplaat. Rooster ze in circa 15 minuten gaar. Neem de bakplaat uit de oven en schakel de oventemperatuur terug naar 165 °C.
  3. Schuif de pompoenparten opzij en leg de zalmfilet in het midden. Wrijf de bovenkant in met de harissa-kruidenmix en strooi er wat zout over. Verdeel de tenen knoflook en de citroenschijfjes eromheen en besprenkel de zalm en pompoen met de resterende 5 eetlepels olijfolie. Schuif de bakplaat weer in de oven en rooster de zalm 20-30 minuten tot hij niet meer doorschijnend is en makkelijk in vlokken uiteenvalt.
  4. Verdeel de zalm in zes stukken en schep de zalm en pompoen op zes borden. Strooi er granaatappelpitten en muntblaadjes over.

NB Harissa-kruidenmix is niet hetzelfde als harissapasta. Je vindt deze kruidenmix in potjes en zakjes bij Marokkaanse winkels maar ook in veel supermarkten.

Half baked harvest

oogsttijdsalade met cavolo nero Deze overheerlijke oogsttijdsalade komt uit het boek Half Baked Harvest en is van de hand van Tieghan Gerard – bekend van foodblog Half Baked Harvest. Het fijne van dit kookboek: je hebt geen zeeën van tijd of inspiratie nodig om lekkere gerechten op tafel te zetten. In Half Baked Harvest – Simpel, gemakkelijk & smaakvol legt Tieghan je namelijk op een hele toegankelijke manier uit hoe je hartverwarmende gerechten maakt voor fijne verwenmomentjes. Zoals bijvoorbeeld aardappelshakshuka, Griekse zalmfilet met gezouten feta, pittige pasta met wodkasaus en chocolademousse – die in tien minuutjes klaar is. Verrassend, eenvoudig én lekker. Tieghan Gerard | Half Baked Harvest. Simpel, gemakkelijk & smaakvol | € 27,50 | Luitingh Sijthoff | Bestellen kan via Luitingh Sijthoff maar natuurlijk ook bij de plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST & FOTOGRAFIE TIEGHAN GERARD

Meer (herfst)heerlijkheden

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht