Stamppot op z’n Iers: geglazuurde ciderbacon met savooiekool

Marloes Blom

2 februari 2020

Geglazuurde ciderbacon

‘Colcannon’ (kool) is een traditionele Ierse stamppot van aardappelen en kool. Wat ‘m anders maakt dan Nederlandse stamppot is dat er vaak ook prei of lente-uitjes aan worden toegevoegd.

Geglazuurde ciderbacon met savooiekool

Hoofdgerecht voor 4 personen | ± 1 uur + oventijd ± 1 1⁄2 uur

Ingrediënten

  • 1 1⁄2 kg bacon, in 6 dikke plakken
  • 110 g donkerbruine basterdsuiker
  • versgemalen zwarte peper
  • 500 ml appelcider (met alcohol)
  • 60 ml appelciderazijn
  • 4 laurierblaadjes

Voor de savooiekool (savoy colcannon op z’n Iers)

  • 240 g savooiekool, fijn gehakt
  • 1 1/2 kg bloemige aardappelen, geschild en in stukken
  • 75 g boter
  • 1 prei, het witte gedeelte, in dunne ringen
  • 375 ml slagroom
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1⁄2 bosje platte peterselie, blaadjes fijn gehakt

Geglazuurde ciderbacon

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Wrijf de bacon in met de suiker en bestrooi met peper. Plaats in een grote braadslee en voeg de cider, azijn en laurierblaadjes toe.
  3. Dek af met aluminiumfolie en bak 45 min.
  4. Verwijder de folie en bak nog 35-40 min., bedruip af en toe met het braadvocht.
  5. Neem uit de oven als de bacon goudbruin en gekaramelliseerd is en het vocht is ingekookt.
  6. Maak intussen de colcannon: kook de aardappels in 15-20 min. in gezouten water gaar.
  7. Smelt intussen 25 g boter in een grote antiaanbakpan op hoog vuur. Voeg de prei toe en bak in ± 3 min. gaar. Bak de kool nog 4-5 min. mee tot alles goudbruin is. Zet opzij.
  8. Giet de aardappels bijna helemaal af en doe ze terug in de pan. Zet het vuur laag en stamp ze tot puree.
  9. Voeg de room, het preimengsel, het zout, de peper en de rest van de boter toe, roer om en bestrooi met de peterselie.
  10. Serveer de bacon met de colcannon en bestrooi met peper.

CREDITS: VERTALING EN BEWERKING DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE CHRIS COURT/TAVERNE AGENCY | STYLING STEVE PEARCE

Meer lekkere stamppotten

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht