Fish pie – het ultieme Engelse comfortfood

Marloes Blom

16 september 2021

fishpie

Fish pie is echt Engels comfortfood. Kabeljauw of een andere soort witvis in een romige saus met erwten en gekookte eieren, bedekt met een laag aardappelpuree en kaas. Liefst gloeiendheet uit de oven…

Fish pie

Hoofdgerecht voor 4-6 personen | ± 35 min. + oventijd ± 30 min.

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 400 ml melk
  • 2 blaadjes laurier
  • 500 g kabeljauwfilet of andere witvisfilet
  • 4 eieren
  • 40 g boter
  • 1 winterwortel in kleine stukjes
  • 2 el bloem
  • 1 flinke tl grove mosterd
  • 150 g diepvriesdoperwten
  • zout en peper
  • ook nodig: ovenschaal

Voor de aardappelpuree

  • 1 kg aardappels, geschild en in stukken van ongeveer 5 cm
  • 50 g boter
  • 1 tl grove mosterd
  • 1 scheut (warme) melk (ongeveer 100 ml)
  • 100 g geraspte oude kaas

fishpie

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 200 °C.
  2. Snijd voor de vulling 1 ui grof en doe samen met de melk, laurier, een snufje zout en de visfilets in een pan met dikke bodem. Breng langzaam aan de kook. Draai het vuur lager en laat ± 5 min. zachtjes tegen de kook aan staan. Neem de vis uit de melk en houd apart. Verwijder de ui en laurier. Die worden niet meer gebruikt, de melk wel.
  3. Kook intussen de aardappels voor de puree in gezouten water in ± 15 min. gaar.
  4. Kook de eieren voor de vulling 10 min. met de aardappelen mee.
  5. Spoel de eieren koud af en stamp de aardappelen tot puree met de boter, 1 tl mosterd, een scheutje van de warme melk en 2/3 van de kaas.
  6. Snipper de tweede ui. Doe de boter voor de vulling in een pan en bak er op laag vuur de gesnipperde ui en de wortel 5-6 min. zacht in. Voeg de mosterd toe. Roer de bloem erdoor en laat al roerend ± 2 min. meebakken. Schenk er beetje bij beetje al roerend de rest van de warme melk bij. Laat onder af en toe roeren de saus zachtjes koken en indikken. Breng goed op smaak met zout en peper en voeg de erwten toe.
  7. Doe een derde van de saus in de ovenschaal. Breek de visfilets in grove stukken en leg ze in de saus. Pel de eieren, snij ze ieder in vieren en verdeel de partjes tussen de stukken vis. Schep de rest van de saus erover.
  8. Verdeel de aardappelpuree over de vulling van de pie en bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Bak in het midden van de oven in ongeveer 25-30 min. goudbruin.

CREDITS: RECEPTUUR, TEKST EN FOTOGRAFIE ANNA RUBINGH

Meer lekkere Britse gerechten – geïnspireerd op Beatrix Potter

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht