Lauwwarme gegrildepeersalade (vegan)

Marloes Blom

15 januari 2022

gegrildepeersalade

Credits: Tekst Maartje Borst | Fotografie Lisette Kreischer

Wij zijn dol op peren én vinden een salade wel zo fijn na die overvloedige decembermaand. Dus maken we maar wat graag deze lauwwarme gegrildepeersalade, uit het boek ‘Elke dag feest’ van Maartje Borst. Feestelijk, lekker & gezond, wat wil je nog meer? Maartje over deze salade: “Met deze ingrediënten vier je de heerlijke, rijke oogstsmaken van het najaar. De texturen en smaken gaan allemaal zo mooi samen. Zwarte of rode rijst kun je vinden in natuurvoedingswinkels, goed gesorteerde supermarkten of delicatessenzaken. De textuur en smaak hiervan is wat steviger en het leent zich daardoor beter voor salades dan witte of zilvervliesrijst.”

Lauwwarme gegrildepeersalade (vegan)

Voor 2-4 personen

Ingrediënten

  • 200 g zwarte of rode rijst
  • zout en peper naar smaak
  • 1 kleine rode ui, in zo fijn mogelijke halve ringen
  • 5 el balsamicoazijn
  • 3 el olijfolie
  • 1 el keuken- of appelstroop
  • 2 tl mosterd
  • 2 peren, geschild en in partjes
  • 100 g pecannoten
  • 50 g mesclun (jonge bladsla)
  • 2 kropjes roodlof (of witlof als het niet verkrijgbaar is)

gegrildepeersalade

Bereiding

  1. Kook de rijst met 400 ml water en een snuf zout gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de rijst na het koken in een grote kom en laat uitdampen en een beetje afkoelen tot lauwwarm.
  2. Marineer intussen de halve uienringen in 2 eetlepels balsamicoazijn. Hierdoor ‘garen’ ze als het ware een beetje en verliezen ze hun scherpe randje.
  3. Klop 2 eetlepels balsamicoazijn, 2 eetlepels olijfolie, de keuken- of appelstroop en de mosterd in een kommetje tot een dressing. Breng goed op smaak met zout en peper.
  4. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de peren kort even aan tot ze wat zachter worden met een mooi bruin randje. Draai het vuur laag en voeg de laatste eetlepel balsamicoazijn toe. Schep om en bak kort nog even mee tot de azijn helemaal verdampt is. Laat de peren een beetje afkoelen tot ze lauwwarm zijn.
  5. Doe de peren, pecannoten, gemarineerde uitjes (zonder de azijn) en mesclun bij de rijst in de kom en meng alles voorzichtig door elkaar. Haal de blaadjes van de kropjes roodlof en schik ze mooi op een schaal. Schep de gegrildepeersalade over de roodlof.

Elke dag feest

Plantaardig eten kan prima het hele jaarrond, zo bewijst Maartje Borst met haar nieuwste kookboek Elke dag feest, waarbij ze zich liet inspireren door seizoensproducten. Dat levert heerlijke gerechten op, van groene asperges met scrambled tofu tot vegan paella, porcini-pasta of sticky toffee pudding. Het boek staat vol vertrouwde recepten met een twist, geschikt voor iedereen – vega, vegan of flexi. “In mijn ogen is met volle teugen genieten en elke dag te vieren, zonder daarmee schade aan te richten aan anderen, het ultieme levensdoel. Het is een feest om in een land te wonen waar het wisselen van de seizoenen zo aanwezig is”, aldus Maartje. Maartje Borst | Elke dag feest. Koken volgens de seizoenen, 100% vegan | € 29,99 | Kosmos uitgevers | Bestellen kan via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: TEKST MAARTJE BORST | FOTOGRAFIE LISETTE KREISCHER

Meer vegan recepten

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht