Kip uit de oven met olijven en gekookte citroen

Marloes Blom

30 november 2021

kip

Zoek je een overheerlijk recept met kip? Wij zijn fan van deze kip uit de oven met olijven en ingekookte citroen. Maar ja, wat wil je dan ook. Het recept is afkomstig uit ‘Med. Een kookboek’ van ‘de grande dame van de internationale culinaire wereld’: Claudia Roden. Absolute aanrader! Claudia over dit recept: “De verleidelijke geuren van knoflook gemengd met kurkuma en gember in dit gerecht zijn precies zoals de geur die elke avond boven de etensstalletjes zweeft op het Place Djemaa el Fna, het grote plein in Marrakesh dat gedurende de dag wordt ingenomen door Berberse muzikanten, verhalenvertellers, clowns, vuurspuwers en slangenbezweerders. De zure citroensmaak uit een van de beroemdste Marokkaanse tajines doet het fantastisch in dit gerecht. Het is een sappig gerecht waar couscous of kruidige aardappelpuree met olijfolie bij kan worden gegeven. Het is een gerecht dat ik vaak maak als ik veel gasten heb.”

Kip uit de oven met olijven en gekookte citroen

Hoofdgerecht | Voor 8 personen

Ingrediënten

  • sap van 2 citroenen
  • 6 el olijfolie
  • 1 1/2 tl kurkuma
  • 1 1/2 tl gemberpoeder
  • 1 1/2 el honing
  • 250 ml droge witte wijn
  • 1 hele knoflookbol, tenen gesnipperd
  • 16 kippendijen met bot en vel
  • 120 g uitgelekte kappertjes
  • 200 g ontpitte groene olijven
  • 1 grote of 2 kleine gekookte citroenen in stukjes, zonder pitten (zie onder)
  • bosje (25 g) korianderblad, fijngesneden
  • zout en zwarte peper

kip

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 160 °C.
  2. Meng in een grote schaal het citroensap met de olijfolie, kurkuma, gember, honing, wijn en een beetje zout en peper. Voeg de knoflook toe en wentel de stukken kip door het mengsel tot ze rondom bedekt zijn.
  3. Leg de stukken kip in een grote ovenschaal waarin ze goed naast elkaar kunnen liggen. Verdeel de kappertjes, olijven en gekookte citroenstukken ertussen en giet dan al het sap uit de schaal erbij. Bak de kip 1 uur in de oven tot deze bruin en helemaal gaar is.
  4. Strooi de koriander er voor het aan tafel gaan overheen.

Variatie Voeg tegelijk met de kappertjes en de olijven uitgelekte artisjokkenharten toe aan het gerecht. Zo maak je de gekookte citroenen Verwijder met een ruwe spons of een borstel de was van de citroenen onder een lopende kraan. Breng ze in een pan met ruim water aan de kook. Leg een kleinere maat deksel in de pan zodat de citroenen niet kunnen gaan drijven. Kook ze circa 30 minuten tot ze helemaal zacht zijn als je erop duwt. Als je ze niet meteen gaat gebruiken, giet ze dan af en laat ze afkoelen. Stop ze in een pot en giet daar zoveel olijfolie of zonnebloemolie bij dat ze helemaal onder staan. In de koelkast blijven ze zo 2 weken goed. Je kunt ze voor gebruik ofwel in stukken snijden ofwel in een keukenmachine malen tot een pasta. Zo maak je basiscouscous (voor 8 personen) Doe 500 gram couscous in een grote vuurvaste schaal. Voeg 1/2 – 1 theelepel zout toe aan 600 ml warm water (300 ml kokend water gemengd met 300 ml koud water) en giet dit over de couscous. Roer goed door zodat alle couscous het water kan absorberen. Laat 10 minuten wellen, roer af en toe door. Meng er 2 eetlepels olijfolie doorheen en wrijf de couscous tussen je handen boven de schaal om de couscous luchtig te krijgen en de klontjes te verwijderen. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet deze de laatste 10-15 minuten bij de kip in de oven.

Med. Een kookboek.

vissoep Op bol.com wordt ze “de grande dame van de internationale culinaire wereld” genoemd, Claudia Roden. Deze Britse kookboekenschrijver is van Egyptische komaf en schrijft al meer dan zestig jaar over eetculturen. Haar specialisme: de Midden-Oosten- en Mediterrane keuken. Haar nieuwste boek kwam eerder dit jaar uit: ‘Med. Een kookboek’. In deze gloednieuwe verzameling van ontspannen recepten vertelt ze je de verhalen van de reizen die ze in haar leven maakte en laat ze de vele en gevarieerde smaken van de Middellandse Zee zien in vele zonovergoten, eenvoudige gerechten die ze het liefst kookt. Het boek is een prachtig naslagwerk, en de recepten zijn enorm maakbaar. Claudia Roden | Med. Een kookboek | Fontaine Uitgevers | € 32 | Meer info via fontaineuitgevers.nl, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: FOTO SUSAN BELL | TEKST CLAUDIA RODEN

Meer met kip

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht