Gestoomde snoekbaars met gember en sojasaus

Marloes Blom

3 oktober 2020

Gestoomde snoekbaars

Jacques Hermus: “Jaren geleden stond ik samen met culinair journalist en vriendin Janneke Vreugdenhil bij een viskraampje aan de Golf van Thailand. Dit is haar vriendenrecept voor zoetwatervis met een Aziatisch tintje.”

Gestoomde snoekbaars met gember en sojasaus

Hoofdgerecht | Voor 2 personen

Ingrediënten

  • 1 snoekbaars van 600-800 gram, schoongemaakt, met kop en staart
  • zeezout
  • 4-5 cm gember, geschild en in dunne lucifers
  • 4 el lichte Chinese sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 2 lente-uitjes, in lucifers
  • 4 el arachideolie
  • Extra nodig: grote stoommand. NB: Mocht de vis te groot zijn voor de stoommand, stoom hem dan ‘en papillotte’ in de oven.

Gestoomde snoekbaars

Bereiding

  1. Spoel de snoekbaars af, dep hem droog, wrijf hem vanbinnen en vanbuiten in met zout en leg hem op een bord. Bestrooi met de gember.
  2. Breng in een wok een laag water aan de kook. Zet een grote stoommand boven het kokende water en zet hierin het bord met de vis. Leg het deksel op de mand en stoom de vis 10 tot 15 minuten tot hij net gaar is. Giet het stoomwater dat zich op het bord heeft verzameld af.
  3. Besprenkel de vis met sojasaus en sesam-olie en bestrooi hem met de lente-ui.
  4. Verhit de arachideolie in een pannetje tot kokendheet en schenk over de vis. Serveer direct. Bijvoorbeeld met een citroenrisotto. En in elk geval met een chenin blanc of een muscadet uit de Loire-streek.

CREDITS: TEKST JACQUES HERMUS | FOTOGRAFIE LODE GREVEN

Meer heerlijke visrecepten vind je in ‘Beet!’

‘Beet!’, het nieuwste boek van Seasons in samenwerking met culinair journalist én Seasons-columnist Jacques Hermus, voert de lezer langs de beste visplekken van Nederland. Van de Mooie Nel bij Haarlem tot de zeedijk van Walcheren, van de oesterbedden in de Waddenzee tot een krib in de IJssel en van de pier van IJmuiden tot een sloot in Friesland. Jacques hengelt er naar vis én verhalen. Het boek vertelt ook over de basistechnieken van het vissen, maar dat is nog niet alles: er zwemt zowel in zee als in het zoetwater veel smakelijks en daarom zijn de beste visrecepten van bevriende chefs en uit Jacques’ eigen keuken ook in het boek opgenomen. Ben je niet zo’n hengelaar, maar wel gek op vis? Blader dan naar de adressen waar je het best vis kunt eten en kopen. Beet! Meer info & bestellen ‘Beet! Over vissen vangen, kopen, bereiden en eten’, Jacques Hermus, € 22,50, Nijgh & Van Ditmar. Via de Seasons webshop bestel je dit boek eenvoudig online – je betaalt geen verzendkosten.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht