Hartige taart zonder deeg – van aardappelen, kaas, kool en dragon

Marloes Blom

4 februari 2020

hartige taart met kool

Hartig, vullend en simpel: deze vegetarische taart zonder deeg is verwarmend comfortfood.

Aardappel-, dragon- en kooltaart

Hoofdgerecht voor 6 personen | ± 30 min. | oven ± 1½ uur

Ingrediënten

  • 5 grote wittekoolbladeren, harde nerven verwijderd en bladeren gehalveerd
  • 450 g grote bloemige aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 1 witte ui, dungesneden
  • 5 g dragonblaadjes
  • 300 gr stracchino-kaas* dun gesneden
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • Ook nodig: licht ingevette ronde springvorm van 22 cm Ø

hartige taart met kool

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Blancheer de koolbladeren, in 4 delen, 2 min. in een grote pan met ruim kokend gezouten water. Neem ze uit het water, spoel af onder de kraan en laat goed uitlekken op keukenpapier.
  3. Blancheer de aardappelplakjes 2 min. in hetzelfde water. Giet af, spoel koud af en laat goed uitlekken op keukenpapier.
  4. Gebruik 6 van de grootste helften koolbladeren om de bodem en zijkanten van de springvorm te bekleden, zodat ongeveer 8 cm over de zijkant van de vorm blijft hangen.
  5. Leg er een laagje aardappel op, waarbij de plakjes elkaar iets overlappen. Leg daarop een laag uien, dragon en stracchino. Herhaal dit nog 2 keer om 3 lagen te maken. Vouw de overhangende koolbladeren naar binnen en druk goed aan.
  6. Zet de vorm in een grote, diepe braadslee en giet er zoveel kokend water omheen dat het tot halverwege de vorm komt. Dek af met aluminiumfolie en bak ± 1 uur, of tot de aardappels en kool zacht zijn wanneer je er met een satéprikker in prikt.
  7. Verwijder het aluminiumfolie, bestrijk de taart met olie en bak nog 15-20 min. of tot de taart goudbruin en knapperig is. Haal uit het waterbad en snijd in parten om te serveren.

*Stracchino is een zachte, romige Italiaanse kaas, verkrijgbaar bij ruim gesorteerde kaaswinkels. Vervang eventueel door mozzarella. CREDITS: VERTALING EN BEWERKING DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE CHRIS COURT/TAVERNE AGENCY | STYLING STEVE PEARCE

Ook lekker

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht