Hartige cheesecake met pittig accent

Anne Bonthuis

23 januari 2017

De bereiding is simpel en het resultaat overheerlijk: een romige, hartige cheesecake met friszoete druiven en knapperige walnoten. Een verrassend en karaktervol hoofdgerecht, perfect voor een koude winterdag! Hoofdgerecht voor 6 personen Bereidingstijd: ± 15 min. Oventijd: ± 1 uur en 15 min.

Ingrediënten:
  • 4 oude witte boterhammen zonder korst, in stukken
  • 200 g walnoten
  • 50 g boter, gesmolten + extra om in te vetten
  • 25 g rozijnen
  • zeezout, versgemalen peper
  • 325 g Lady’s Blue, in stukjes
  • 450 g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 4 eieren
  • 500 g gemengde druiven
  • ½ el olijfolie
  • 1 el balsamico-azijn
  • 1 el honing
  • 1 bosje waterkers of jonge gemengde sla
  • ook nodig: springvorm Ø 20 cm

Lady’s Blue is een biologische, blauwe geitenkaas gemaakt van rauwe melk op boerderij De Kruidenwei in Drenthe. De romige kaas heeft een pittige blauwe ader en de stevige smaak is heerlijk in deze romige cheesecake en geeft hem net wat meer pit.

Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Hak in de kleine kom van de keukenmachine het brood fijn met ¾ van de walnoten, de boter, rozijnen en een snufje zout en peper.
  3. Vet de springvorm in en bekleed eventueel de bodem met bakpapier.
  4. Verdeel het walnotenmengsel over de bodem en druk goed aan.
  5. Klop met een elektrische mixer de roomkaas en de Lady’s Blue los met de knoflook.
  6. Klop er één voor één de eieren door.
  7. Schep het kaasmengsel in de vorm en bak in het midden van de oven in ± 50 min. gaar.
  8. Neem uit de oven en laat ± 30 min. rusten voor het serveren.
  9. Verhoog de oventemperatuur naar 220°C.
  10. Schep de druiven met de olijfolie, balsamico-azijn, peper en zout om en leg aan één kant van een bakplaat.
  11. Verdeel de rest van de walnoten over de andere kant en schep deze om met de honing.
  12. Bak de druiven en walnoten af en toe omscheppend: de walnoten zijn in ± 10 min. klaar, de druiven hebben 20-25 min. nodig.
  13. Serveer de taart met de druiven en walnoten en wat waterkers.

Tekst en receptuur Dosia Brewer | Fotografie Eric van Lokven | Styling Cyn Fernandus

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht