Goudreinet-rijstebrijtaart

Anne Bonthuis

4 november 2015

Goudrenetten, mispels, kweeperen en pruimen zijn mooie oude fruitsoorten die door alle nieuwe rassen en exotisch fruit wat in de vergeethoek zijn geraakt. Seasons geeft ze een warm welkom in en op deze 4 bijzondere en overheerlijke taarten.

onconventioneel Zoet | Voor 6-8 personen Ingrediënten

  • 1 liter volle melk
  • 200 gram suiker + extra voor het besprenkelen van de vorm
  • snufje zout
  • 185 gram dessert- of risottorijst
  • 1 kaneelstokje
  • stukje citroenschil
  • 1 vanillestokje
  • 40 gram boter + extra om in te invetten
  • 6 grote goudrenetten
  • sap van 1 citroen
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers

Appeltaart Bereidingswijze

  1. Doe de melk met 100 gram suiker, zout, rijst, het kaneelstokje en de citroenschil in een pan. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap de zaadjes in de pan. Doe ook het stokje erbij. Roer goed door, doe het deksel op de pan en kook de rijst in circa 20 minuten gaar.
  2. Neem van het vuur en haal het kaneelstokje, de citroenschil en het vanillestokje eruit. Roer de boter erdoor. Verwarm de oven vast voor op 175 °C.
  3. Schil 4 goudrenetten en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in blokjes en kook ze met het citroensap en de rest van de suiker tot een grove, dikke moes. Snijd de andere 2 appels in partjes en verwijder het klokhuis
  4. Klop de eieren en de eidooiers door de rijst. Snijd de partjes van de 2 appels in schijfjes. Vet een springvorm van 20 cm doorsnede dik in met boter en besprenkel het met suiker.
  5. Druk de schijfjes appel dakpansgewijs tegen de rand van de vorm en schep de helft van het rijstmengsel in de vorm. Doe er de helft van de appelmoes op en dan de rest van het rijstmengsel. Eindig met de rest van de appelmoes.
  6. Bak de taart in 30 minuten. Verwijder de vorm en besprenkel het met wat extra suiker. Bak de taart nu nog circa 15 minuten.

  tips

Met rijstebrij als basis is deze taart onconventioneel te noemen. Door de eieren die na het koken van de rijst door het beslag worden geklopt, wordt de taart stevig en is hij in punten te snijden.

Recepten en tekst: Dosia Brewer | Fotografie: Rob van der Vet |  Styling: Annelies Morris  | Bereiding: Coen Beute.  

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten