Dagje voetvissen

Anne Bonthuis

24 juni 2016

In Seasons 6 beschrijft redacteur Margriet de Groot een dagje voetvissen. Bij laagtij geven wateren hun schatten prijs. Kokkels, scheermessen en zeewier liggen op het zilte zand voor het oprapen, soms bankenvol. Met deze tips vind en bereid je ze zelf! Kokkel Wanneer: van eind augustus tot eind december. Waar: Waddenzee en Zeeland. Je komt langs de gehele Noordzeekust lege schelpen tegen, maar levende kokkels zijn vooral te vinden op de Wadden en in de Oosterschelde en Westerschelde. Bekende oogstplekken zijn de Oesterdam bij Tholen en aan de zuidzijde van Vlieland. Let op: oogst alleen kokkels met een minimale grootte van zo’n 3 cm. Meenemen: klein tuinharkje. Kokkels leven zo’n 5 cm onder de oppervlakte. Door met een harkje of je vingers door het zand te harken, kun je ze vangen. Bereiden: rauw of koken. Het vlees is zeer mager en smaakvol. Spoel de kokkels voor het koken goed af onder koud stromend water, laat ze een half uur in koud water staan en spoel ze dan weer af, om het zand uit de schelpen te krijgen. Lekker met pasta, in soepen, ragouts of rijstschotel. voetvissen zeeland Scheermes (mesheft) Wanneer: van juli tot en met mei. Liever niet van april tot en met mei in verband met de voortplantingsperiode. Waar: langs de gehele Nederlandse kust, Waddenzee en Zeeuwse wateren. Na een storm spoelen ze vaak massaal op ons Noordzeestrand aan. Het merendeel wordt echter door vogels leeggeroofd. Let op: oogst alleen gesloten schelpen. Meenemen: fijn tafelzout. Het scheermes trekt zich bij eb terug in het zand. Zoek naar een gaatje in het zand in de vorm van een acht, strooi daar een beetje zout op, het scheermes denkt daardoor dat het vloed wordt en komt tevoorschijn. Pak hem dan snel en stevig vast. Bereiden: koken. Bereiding lijkt op die van de mossel. Eerst goed spoelen met kraanwater vanwege het zand. Openstaande schelpen weggooien. Maximaal één minuut koken. Echt niet langer, anders worden ze héél taai. Zeer geschikt voor pastaschotels (beetje peterselie en knoflook) en Spaanse visschotels. voetvissen zeeland Zeewier Wanneer: heel het jaar. Waar: langs de gehele Nederlandse kust. Zeesla komt zelfs voor in het IJ bij Amsterdam. De meeste wieren spoelen gewoon aan op het strand. Basaltblokken bij de Oosterschelde geldt als beste plukplek. Welke: er komen in ons land geen giftige wieren voor. Wel bestaat een grote verscheidenheid: groenwieren (darmwier, borstelwier, zeesla, borstel, veder, viltwier), bruinwieren (blaaswier, zee-eik, kelp, Japans bessenwier, korstwier, kwastwier, zeespaghetti, knotswier) en roodwieren (dulse, rood hoorntjewier, Iers mos, boompjeswier en purperwier). Let op: als een wier stevig aanvoelt, is het vaak vers. Check hoe een vers wier er moet uitzien op www.zeewierwijzer.nl. Bereiden: het is belangrijk om vers zeewier goed te laten weken en het zout eruit te spoelen. Maar doe dit pas als je het gaat gebruiken, anders gaat het kapot. Verwijder alle harde stukjes en steeltjes. Klein hakken en combineren met bijvoorbeeld andere wieren of geschrapte wortel, een stukje geitenkaas of rijst met marinade. Vers zeewier geeft een bijzonder, niet uitgesproken vissig accent aan bijvoorbeeld soepen, salades en vissoepen.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten