Een champagneproeverij voorbereiden

seasons

19 maart 2013

champagne

champagneBij feest hoort champagne! Maar van welk huis? Uit welke regio? En wordt het brut, demi-sec of middelen we uit op rosé? Dat soort kwesties stellen we graag aan de orde in een bruisende proeverij voor vrienden. We helpen u alvast een eindje op weg. Champagnes kiezen Er zijn 3 hoofdsoorten: demi-sec is een wat zoete champagne, brut is droog, met weinig toegevoegde suikers en ten slotte is er rosé, een droge champagne, iets zoeter dan de brut. De roze kleur ontstaat door de schil van de donkerrode pinot noir-druif tijdens het proces mee te laten gisten. Diverse regio’s Kies, om de diversiteit van de smaken goed te kunnen proeven, van elke soort één fles uit de twee regio’s van de Champagnestreek. Dus een demi-sec uit het noordelijke deel naast een demi-sec uit het zuidelijke. Elke regio heeft namelijk zijn eigen specifieke samenstelling, waardoor de smaak en kwaliteit anders zijn. Laat u hiervoor goed informeren bij een slijter of wijnhuis. Op deze manier kunnen gasten niet alleen de verschillen tussen de soorten proeven, maar ook die tussen de verschillende regio’s. De beste volgorde van proeven is van zoet naar droog. Eerst  demi-sec, dan rosé en tot slot de brut. Proeverij voorbereiden • Hoeveel champagne hebt u nodig? Voor een champagneproeverij schenkt u uit 1 fles 14 halve glazen. Een half glas is ruim voldoende om een soort te kunnen proeven. • Leg de champagnes een dag van tevoren in de koelkast, zo kunnen ze goed tot rust komen. • De beste temperatuur is niet warmer dan 11 graden en niet kouder dan 9. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer naar de 11 
graden toe. • Was de glazen niet met sop, dan slaat de bubbel plat. Liefst alleen met heet water afspoelen. • De verschillende soorten kunnen goed uit hetzelfde glas gedronken worden, zo doen de champagnehuizen het ook. Dus reken voor elke gast op 1 glas. Openen en schenken • Wanneer u de fles opent mag de kurk niet ploppen, dit is not done. • Bij het inschenken houdt u uw duim in de ziel van de fles (dit is de holte in de bodem), draait u uw pols naar boven en houdt u het etiket bovenop. • Tot slot: drink nooit koffie voor u aan de champagne gaat; dit komt de smaak niet ten goede.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten