Recept voor Oud & Nieuw: pittige oliebollen

Marloes Blom

28 december 2021

hartige oliebollen

In ‘Wereldwijd borreltijd’ vind je recepten voor heerlijke borrelhapjes vanuit de wereld. Zoals deze pittige oliebollen – weer eens wat anders dan de gebruikelijke bollen met poedersuiker! Schrijfster Susan Aretz over het recept voor deze pittige oliebollen: “Dit was echt zo’n feest om te maken. Als eerste om te bedenken wat je allemaal in een hartige oliebol kunt stoppen. Daar kun je werkelijk eindeloos mee variëren. Ik ben gegaan voor een hartige oliebol met een Italiaans tintje. Het zoute van de pancetta, met het zoete van de zongedroogde tomaat. En dat ik van kaas in álles houd, hoef ik niet meer uit te leggen, hè.”

Pittige oliebollen

Voor 20-25 stuks

Ingrediënten

  • 100 g blokjes pancetta
  • 500 g bloem, gezeefd
  • 1/2 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 75 g fijngeraspte Parmezaanse kaas
  • 500 g groentebouillon (afgekoeld tot lauwwarm)
  • 1 zakje gist (7 g)
  • 7 g zout
  • 50 g zwarte olijven, in stukjes
  • 50 g zongedroogde tomaatjes, in stukjes
  • 10 g verse peterselie, fijngesneden

Verder nodig

  • frituurpan of een gietijzeren pan met voldoende zonnebloemolie

hartige oliebollen

Bereiding

  1. Bak als eerste de pancetta in een hete pan zonder olie tot de blokjes mooi goudbruin en krokant zijn.
  2. Laat uitlekken op keukenpapier en snijd wat fijner. Meng nu de gezeefde bloem met de peterselie, ui en knoflookpoeder, Parmezaanse kaas, bouillon, gist en het zout. Schep daar de fijngesneden pancetta, olijven en tomaatjes doorheen en meng dit tot een dik beslag. Laat dat, afgedekt met een theedoek, minstens 1 uur rusten zodat de gist zijn werk kan gaan doen. Het beslag verdubbelt in volume, zodat je straks lekker luchtige oliebollen bakt.
  3. Verhit als je zover bent je frituurpan tot 180 °C of de zonnebloemolie in de pan tot het heet is. Schep met een natte lepel bolletjes uit het beslag. Laat die voorzichtig in de hete olie vallen. Je kunt ook je handen inwrijven met zonnebloemolie en op die manier bolletjes maken.
  4. Frituur de balletjes in 6-8 minuten goudbruin en gaar (tijd enigszins afhankelijk van de grootte). Laat uitlekken op keukenpapier, voor je ze serveert.

Wereldwijd borreltijd

In Wereldwijd borreltijd ga je met Susan Aretz mee op culinair borrelavontuur. Want er is wereldwijd nog zoveel te ontdekken dat ook geweldig lekker is. Wat dacht je van verrassende hapjes als harige, Indiase crackers, Vietnamese Banh mi chien tom, smeuïge borrelboters en spannende cocktails en mocktails? Susan Aretz | Wereldwijd borreltijd. Reis rond de wereld in 80 bites & drinks | Fontaine | € 22,99 | Bestellen kan bij je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST SUSAN ARETZ | FOTGRAFIE MITCHELL VAN VOORBERGEN | STYLING ALEXANDRA HEREIJGERS

Meer feestelijke kook- en bakinspiratie

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten