Kalfsbitterballen met pittige Engelse mosterd en gerookte kaas

Marloes Blom

27 maart 2020

kalfsbitterballen

Toegegeven, je moet er wat tijd voor uittrekken. Maar zelfgemaakte bitterballen smaken tóch lekker! Probeer deze kalfsbitterballen maar. Wees wel gewaarschuwd: ze zijn verslavend.

Kalfsbitterballen met pittige Engelse mosterd en gerookte kaas

Voorgerecht of hapje voor 6-8 personen (± 32 stuks) | ± 2 uur + 15 min.

Ingrediënten

  • kalfsschouder zonder been, 800 g, in blokjes
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2 el olijfolie
  • 500 ml kippenbouillon
  • 800 g bloemige aardappelen, geschild en in blokjes
  • 4 eieren
  • 2 tl pittige (Engelse) mosterd + extra om te serveren
  • 120 g gerookte kaas of cheddar, geraspt
  • 3 el platte peterselie, fijn gehakt
  • 60 g crème fraîche
  • 75 g bloem
  • 140 g panko
  • plantaardige olie om te frituren
  • mayonaise om te serveren
  • eventueel: handvol zuringblaadjes om te garneren

kalfsbitterballen

Bereiding

  1. Bestrooi het kalfsvlees met zout en peper.
  2. Verhit de olie in een grote, zware pan op hoog vuur. Bak het kalfsvlees al omscheppend in ± 6-8 min. aan alle kanten goudbruin.
  3. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
  4. Zet het vuur lager, dek de pan af met een deksel en laat ± 1 uur sudderen of tot het vlees helemaal gaar is.
  5. Trek het vlees met twee vorken in reepjes uit elkaar.
  6. Kook terwijl het kalfsvlees suddert de aardappels in ± 15 min. in gezouten water gaar. Giet af in een zeef en doe terug in de pan. Stamp de aardappels tot puree.
  7. Roer het kalfsvlees, 1 ei, de mosterd, geraspte kaas, peterselie, crème fraîche en zout en peper door de aardappelpuree en meng goed.
  8. Doe de resterende eieren in een diep bord en klop licht los met een vork.
  9. Plaats de bloem en de panko in twee andere diepe borden.
  10. Vorm met behulp van een eetlepel het kalfsvleesmengsel tot balletjes.
  11. Bestuif de balletjes met de bloem, doop ze in het ei en rol ze door de panko.
  12. Vul een grote, zware pan halfvol met plantaardige olie en verwarm tot 180 °C, controleer met een keukenthermometer (of gebruik een frituurpan).
  13. Bak de bitterballen in porties in ± 4 min. goudbruin. Giet af op keukenpapier en leg de ballen op een bord.
  14. Garneer eventueel met zuringblaadjes en serveer met mayonaise en extra hete Engelse mosterd.

CREDITS: PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE TAVERNE AGENCY/CHRIS COURT | BEWERKING RECEPTUUR DOSIA BREWER

Meer lekkere gerechten met mosterd

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten