Courgettefritters met crispy mais – vegan smulrecept

Marloes Blom

17 augustus 2021

courgettefritters

Courgette is multi-inzetbaar. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijke gevulde pannenkoekjes van maken; courgettefritters. Dit vegan smulrecept komt uit het nieuwste boek ‘FAMily.EAT.PLANT.’, van Lisette Kreischer (bedenker van dé Dutch weedburger) en Maartje Borst. Lisette & Maartje over deze fritters: “Fritters zijn een soort pannenkoekjes gevuld met groente of fruit. Doordat deze fritters op basis van kikkererwtenmeel zijn gemaakt, kun je ze prima serveren als een soort vegaburgers! Ze zijn ook lekker op een broodje met wat mayo. Of gewoon zo, met wat sla als luxe weekendlunch.”

Courgettefritters met crispy mais

Lunch | 4 personen

Ingrediënten

  • 1 courgette, gewassen
  • 1 tl zeezout
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • geraspte schil van 1/2 biologische citroen
  • 100 g kikkererwtenmeel
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 100 g crispy mais uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 el fijngehakte verse tijm, of 1 tl gedroogde tijm
  • versgemalen peper naar smaak
  • plantaardige olie om in te bakken
  • 2 el vegan mayo
  • 2 el dikke sojakwark
  • 100 g rucola

courgettefritters

Bereiding

      1. Rasp de courgette op de grove zijde van een blokrasp boven een grote kom. Bestrooi de courgette met het zeezout, zodat het vocht eruit trekt. Laat de courgette ca. 20 minuten staan. Giet het vocht niet af! Voeg de knoflook en geraspte schil van de citroen toe.
      2. Meng het kikkererwtenmeel met het bakpoeder en roer dit door de geraspte courgette. Het beslag moet nu zo dik zijn als yoghurt. Als het te nat is, voeg dan nog een klein beetje kikkererwtenmeel toe. Als het juist te droog is, voeg dan een klein scheutje water toe. Dit kan erg per courgette verschillen. Voeg de mais toe en breng het beslag op smaak met de tijm en versgemalen peper.
      3. Verhit een laagje olie in een koekenpan, zoveel dat de hele oppervlakte bedekt is. Anders bakken de fritters niet mooi. Verdeel wat hoopjes beslag in de pan, bak op redelijk laag vuur tot de onderkant helemaal gaar is (dit duurt zeker een paar minuten), en keer de fritters dan om. Bak ook de andere kant helemaal gaar. Bak op deze manier het hele beslag.
      4. Meng de mayo met de sojakwark. Serveer de courgettefritters met het sausje en de rucola.

FAMily.EAT.PLANT.

courgettefritters Houd je van vegan eten dan is dit boek van duo Lisette Kreischer en Maartje Borst een aanrader. Het staat bomvol heerlijke vegan recepten waarvan je met het hele gezin (maar óók alleen) kunt smullen. Van classic family diners en gerechten uit de oven tot ontbijt, lunch, snacks en salades. Én lekkere zoetigheden. Bovendien lees je in dit boek tips & tricks van vegan families. Wat kinderen bijvoorbeeld meestal wel een lekker vegan diner vinden – en wat te doen bij commentaar van anderen op je/jullie vegan levensstijl. Lisette Kreischer & Maartje Borst | FAMily.EAT.PLANT.| € 24,99 | Kosmos | Meer info zie kosmos.nl, bestellen via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST LISETTE KREISCHER & MAARTJE BORST | BEELD LISETTE KREISCHER

Meer lekker & vegan

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten