Uien-sjalottentaart van Mari Maris

Marloes Blom

13 maart 2021

Uien-Sjalotten taart

Je denkt er waarschijnlijk niet direct aan, bij uien en sjalotten, maar verwerk ze eens in een hartige taart. Deze uien-sjalottentaart uit het nieuwste kookboek ‘À la minute’ van Mari Maris oogt prachtig en smaakt heerlijk. Mari Maris: ‘Volgens mijn norm is dit een prima maat taart voor vier eters. Mocht er toch wat overblijven, dan heeft u (over)morgen een smakelijke snack. Of met een salade erbij een nieuw maaltje. Of na het opwarmen nog wat gesmoorde spinazie erop. Of bedekt met plakjes tomaat, kaas erover en gegrati­neerd, om er weer een heel nieuw gerecht van te maken.’

Uien-sjalottentaart

Hoofdgerecht | 4 personen

Ingrediënten

  • 500 g uien, gehalveerd en in dunne partjes
  • 500 g sjalotten, in ringen
  • 1 takje rozemarijn, gerist en gehakt
  • grof zeezout
  • ca. 6 velletjes bladerdeeg: om een platte taartvorm van 32 cm te bekleden, V*
  • 4 takjes tijm, gerist en gehakt
  • 3 takjes salie, gerist en gehakt
  • 3 volle eetl halfgedroogde tomaten (sud ’n sol), in reepjes
  • flinke mespunt gerookt pimentón picante, als u milde hebt mag het wat meer zijn
  • olijfolie
  • eventueel: 125 ricotta of feta in kleine blokjes en/of stuk Parmezaan

* V: Vervang het bladerdeeg eventueel door filo- of een ander boter- en ei-vrij deeg. Eventuele kaas is te vervangen door 2 à 3 lepels cashewcrème en/of edelgistvlokken.

Uien-Sjalotten taart

Bereiding

  1. Verwarm op middellaag vuur een ruime koekenpan met een beetje olie en fruit de ui en sjalot er zo’n 15 minuten in. Schep af en toe om vanaf de bodem, draai het vuur uit als ze zacht beginnen te worden.
  2. Olie een lage taartvorm in en bestrooi met rozemarijn en zeezout. Bekleed met het deeg en maak rondom een opstaand randje van zo’n 2,5 centimeter.
  3. Meng tijm, salie, halfgedroogde tomaten, pimentón, peper en een beetje zout (vergeet het grove zout op de bodem niet) en de eventuele ricotta of feta door de uien en verdeel ze gelijkmatig over het deeg. Rasp er eventueel Parmezaan over.
  4. Zet de uien-sjalottentaart circa 30 minuten in een oven van 200 °C tot de bodem goudbruin en krokant is.

Variaties

  • Op zich is het door het bladerdeeg een vrij compleet maal, maar een eenvoudige groene salade met vinaigrette is sowieso een bonne idée.
  • ’s Winters past gesmoorde cavolo nero of boerenkool er goed bij. Fijne brunoise van in witte wijn en boter gesmoorde knolselderij of aardpeer ook trouwens.
  • ’s Zomers een knákgaar geblancheerd peultje of sperzieboon. Of koolrabi, transparant dungesneden en aangemaakt met wat olie en azijn.

Mari Maris Dit recept komt uit het kookboek À la Minute, van Mari Maris – dit is alweer haar vijfde (vegetarische) kookboek. Met de groenten uit haar grote moes- en kruidentuin zet ze heerlijke gerechten op tafel. Groentegerechten voor de momenten dat je eigenlijk geen zin of tijd hebt om te koken, maar toch trek hebt in iets lekkers. À la minute is een boek naar ons hart – ook vanwege de mooie foto’s van haar grote Franse moes- en kruidentuin. Leuk weetje, de foto’s zijn gemaakt door Oof Verschuren, de man van Yvette van Boven, een vriendin van Mari. Mari Maris | À la Minute | € 31,99 | uitgeverijcarrera.nl CREDITS: TEKST MARI MARIS | BEELDEN OOF VERSCHUREN

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht