Gratin Dauphinois van 3 kleuren aardappels

Linde Verhulst

10 november 2017

dauphinois

Heerlijk, deze rijke aardappelschotel (gratin Dauphinois) met drie verschillende soorten aardappels, kruiden en kaas. Varieer ook eens door een deel van de aardappelen te vervangen door pastinaak, pompoen of koolraap.

Gratin Dauphinois van 3 kleuren aardappels

bijgerecht voor 4-6 personen 

Ingrediënten:

  • 350 gram iets kruimige aardappelen met rode schil, geboend in dunne plakjes

  • 350 gram paarse aardappelen, geboend en in dunne plakjes

  • 350 gram zoete aardappelen, geschild en in dunne plakjes

  • 2 tenen knoflook, in plakjes

  • 600 ml. volle melk

  • Blaadjes van 1 takje tijm + extra om te garneren

  • Zout

  • Boter om in te vetten

  • 200 ml. crème fraîche

  • Rasp van 1 (biologische sinaasappel)

  • 125 gram oude kaas, geraspt

  • Versgemalen peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  2. Breng in een pan de aardappels met de knoflook, de melk, de tijm en een snufje zout tegen de kook. Voeg eventueel wat extra melk toe als ze niet helemaal onder staan.
  3. Kook ze in 5-6 min. net gaar.
  4. Schep de aardappels en knoflook met een schuimspaan uit de pan en schik ze mooi in een lage ingevette ovenschaal.
  5. Roer de crème fraîche los met 100 ml van het kookvocht, de sinaasappelrasp, de kaas en peper naar smaak en schenk over de aardappels.
  6. Bak de dauphinois in het midden van de oven in 25-30 min. goudbruin.

Productie en tekst: Dosia Brewer. Fotografie: Eric van Lokven. Bereiding: Yvonne Jimmink.

Wist je dat Dosia Brewer nog veel meer lekkere gerechten heeft? Probeer eens deze lekkere erwtensoep of risotto van gort met pompoen.  

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht