Crème-brûléetaart met ahornsiroop

Laurence Talet

23 februari 2019

crème brûlée

Als de winter in Noord-Amerika langzaam maar zeker plaats maakt voor de lente, komen de tinnen emmertjes en kleine kraantjes uit de schuur tevoorschijn. Het sap van de knoestige ‘maple tree’ gaat stromen, hét hoofdingrediënt van de zoete ‘maple syrup’ oftewel ahornsiroop.

Crème brûlée anders

Nagerecht | Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 250 g bloem + extra om te bestrooien
  • 1 el fijne tafelsuiker + extra om te bestrooien
  • 1/4 tl bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 180 g koude boter, in blokjes + extra om in te vetten
  • 80 ml ijskoud water
  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 2 eieren + 2 eidooiers
  • 110 g suiker
  • 60 ml ahornsiroop

crème brûlée

Extra: bakpapier, gewichtjes of gedroogde bonen, crème brûlée-brander

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 ºC.
  2. Doe de bloem, de suiker, het bakpoeder en de vanillesuiker in de kom van een keukenmachine en meng alles.
  3. Doe de boter erbij en draai tot de massa op fijn broodkruim lijkt.
  4. Voeg terwijl de machine draait langzaam het water toe en blijf draaien tot er een bal ontstaat.
  5. Druk van de bal een dikke schijf en verpak in huishoudfolie.
  6. Laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  7. Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkoppervlak tot een ronde lap van 3 mm dik.
  8. Vet een taartvorm (doorsnede 28 cm) in met boter en bekleed met het deeg.
  9. Prik het deeg in met een vork.
  10. Bedek de vorm met bakpapier en verzwaar met speciale gewichtjes of gedroogde bonen.
  11. Bak 10-15 minuten in het midden van de oven.
  12. Doe de melk en de room in een klein steelpannetje en verwarm tot het net gaat koken.
  13. Doe de eieren, eidooiers, suiker en ahornsiroop in een kom en klop tot een egale massa.
  14. Klop er beetje bij beetje het hete melkmengsel bij.
  15. Laat afkoelen.
  16. Giet de massa op de taartbodem en bak 15-20 minuten of totdat de taart stevig is. Laat in de vorm afkoelen.

Besprenkel net voor het serveren de taart met de suiker en karameliseer met een crème brûlée-brander.

Lees ook:

Ahornsiroop honingraat met chocolade Romige koffie-éclairs Kruidige dubbele chocoladepavlova met passievrucht

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten