Kerstbomen van brooddeeg en meringue

seasons

5 december 2012

witte kerstbomen brooddeeg meringue

witte kerstbomen brooddeeg meringueBesneeuwde kerstboompjes van brooddeeg en meringue maakt u zo! Kerstbomen van brooddeeg Voor het recept van het brooddeeg kijkt u onder de werkwijze. *Rol het deeg uit tot een dikte van een paar millimeter. *Steek nu sterretjes uit met behulp van 3 of 4 verschillende maten bakvormen. Maak van alle maten een stuk of 5 à 6. *Prik in het midden met een satéprikker gaatjes die iets ruimer zijn dan de prikker. *Maak ook een stuk of 10 balletjes van het deeg. Druk ze een beetje plat en prik er een gaatje in. *Bak alle vormpjes heel langzaam in de oven, tot het deeg hard is. *Laat het deeg helemaal afkoelen en uitdrogen. *Plak het onderste sterretje op een stuk karton dat ook de vorm van een ster heeft en steek er een prikker in met een beetje lijm eraan. *Rijg daarna alle sterren van groot naar klein aan het satéstokje, met af en toe een balletje ertussen voor de luchtigheid. *Draai de sterren zo dat de puntjes niet recht boven elkaar zitten. Bovenop eindigt u met een balletje brooddeeg dat u vastlijmt. Recept Brooddeeg Nodig -3 kopjes witte bloem -1 kopje zout -1 kopje koud water (kan gerust wat meer) *Voeg de ingrediënten samen en kneed ze goed met de hand of in de keukenmachine. *Rol uit tot een lap deeg en snijd of kneed er figuurtjes van. *Laat de figuurtjes eerst een paar uur buiten de oven drogen en bak ze dan ongeveer 1½ uur op 150 graden. *De figuren in dit artikel zijn op een iets lagere temperatuur gebakken om te voorkomen dat ze bruin worden. ————————————————————————————————- Kerstboom van meringues Wij kochten de meringues bij een goede banketbakker, maar u kunt ze ook zelf maken (zie recept verderop). *Maak met twee lepels ‘balletjes’ van het eischuim. Plak deze met stijf geklopt eiwit tegen een ondergrond van dun karton, bijvoorbeeld een omgekeerde patatzak (niet met lijm, dan lossen de meringues op). *Bak ze daarna heel langzaam in de oven op 50 graden tot het eischuim hard is geworden en de bolletjes vastzitten. Zet de oven niet te hoog want dan verbrandt het karton. Kerstboom van meringuekransen *Maak een kerstboom door een aantal meringuekransen van groot naar klein op te stapelen. *Plak de onderste met stijf geklopt eiwit op een stukje karton en plak er steeds een kleinere ring bovenop. *Eindig met een bolletje. *Bak het geheel heel langzaam in de oven op 50 C˚ tot het eischuim hard is geworden en alles vast zit. Recept Meringue sur feu (dit is de stevigste soort) Nodig -Eieren en suiker. Gebruik per 1 eiwit 60 gram suiker. *Verwarm de over voor op 150 graden. *Klop de eiwitten met de suiker stijf in een kom boven een pan met kokend water. *Draai de kom voortdurend om te voorkomen dat het eiwit gaat koken. *U kunt het schuim ook met de hand kloppen zonder pan kokend water. Gebruik dan voor 1 eiwit 55 gram suiker. *Klop de eiwitten met een garde tot stijve pieken. *Voeg al kloppend geleidelijk de helft van de suiker toe. *Klop daarna de rest van de suiker erdoor. *Spuit het schuim met een spuitzak op bakpapier. *Laat de meringues in de oven in 50 à 60 minuten indrogen.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Nagerecht