Feestelijk, simpel én lekker: paddenstoelen pasteitjes (vegan)

Marloes Blom

31 juli 2021

paddenstoelen pasteitjes

Maak je steevast hetzelfde met paddenstoelen? Maak dan eens deze lekkere vegan pasteitjes, een recept uit het kookboek ‘FAMily.EAT.PLANT.’, van Lisette Kreischer (bedenker van dé Dutch weedburger) en Maartje Borst. Feestelijk doch simpel, en uiteraard heel lekker. Lisette & Maartje over deze pasteitjes: “Wat een fantastische combinatie is bladerdeeg en paddenstoelenragout toch! Je kunt eenvoudig een vegan versie van het klassieke pasteitje maken. Superleuk tijdens feestelijke aangelegenheden. In veel families is dit gerecht geliefd onder kinderen, pubers en volwassenen.”

Paddenstoelen pasteitjes

Bijgerecht of lunch | 4 personen

Ingrediënten

  • 4 plakjes vegan bladerdeeg, ontdooid
  • grof zeezout
  • 60 g plantaardige bakboter
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • 200 gemengde paddenstoelen, grote exemplaren gesneden of gescheurd
  • 30 g bloem
  • 300-350 ml groente of paddenstoelenbouillon
  • snufje tijm
  • zout en peper naar smaak

Ter decoratie:

  • roze peper
  • een paar peterselieblaadjes

paddenstoelen pasteitjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven met boven- en onderwarmte met heteluchtfunctie voor tot 180 °C. Snijd de plakjes bladerdeeg in langs de randen, maar sla twee hoeken (tegenover elkaar) over. Je kunt nu de randen oppakken en omslaan, zodat je een leuk bakje krijgt.
  2. Leg de bakjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het bladerdeeg heel licht met water en bestrooi het met wat grof zeezout.
  3. Bak het bladerdeeg in ca. 20 tot 25 minuten goudbruin en knapperig.
  4. Verhit de bakboter in een koekenpan. Doe het teentje knoflook en de paddenstoelen in de pan en bak ze flink aan. Je wilt dat de paddenstoelen mooi goudbruin bakken, zodat ze veel smaak afgeven aan de ragout.
  5. Meng de bloem door de paddenstoelen en bak even mee. Haal het teentje knoflook eruit.
  6. Voeg 300 ml bouillon toe en roer goed met een houten lepel, totdat de ragout mooi gebonden is. Zet het vuur laag en laat nog een paar minuten zachtjes koken.
  7. Voeg eventueel nog een scheutje extra bouillon toe als het mengsel te dik wordt. Breng op smaak met een snufje tijm, en proef goed hoeveel zout en peper de ragout nog nodig heeft.
  8. Vul de bladerdeegbakjes met de ragout en garneer met wat roze peper en een paar peterselieblaadjes.

FAMily.EAT.PLANT.

courgettefritters Houd je van vegan eten dan is dit boek van duo Lisette Kreischer en Maartje Borst een aanrader. Het staat bomvol heerlijke vegan recepten waarvan je met het hele gezin (maar óók alleen) kunt smullen. Van classic family diners en gerechten uit de oven tot ontbijt, lunch, snacks en salades. Én lekkere zoetigheden. Bovendien lees je in dit boek tips & tricks van vegan families. Wat kinderen bijvoorbeeld meestal wel een lekker vegan diner vinden – en wat te doen bij commentaar van anderen op je/jullie vegan levensstijl. Lisette Kreischer & Maartje Borst | FAMily.EAT.PLANT.| € 24,99 | Kosmos | Meer info zie kosmos.nl, bestellen via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST LISETTE KREISCHER & MAARTJE BORST | BEELD LISETTE KREISCHER

Ook lekker & vegan

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht