Herfstig butternuttaartje van Yvette van Boven

Marloes Blom

10 oktober 2020

butternettaartje

Het nieuwe boek van Yvette van Boven, ‘De bomvolle oven van Van Boven’, staat vol met lekkers uit de oven. Zoals dit herfstige butternuttaartje. Yvette: ‘Pasgeleden maakte ik dit taartje van pompoen. We aten het als bijgerecht bij een gebraden kippenboutje, en de dag erna at ik wat over was als lunch met wat groene sla erbij. Beide keren bleek het een groot succes. Het is een andere versie van gratin dauphinois maar dan vele malen lichter. Gelukkig, want m’n omvang protesteert als ik een strakke broek wil aantrekken’.

Butternuttaartje

Bij­- of lunchgerecht | 4 personen

Ingrediënten

  • 1 butternut- of flespompoen (ca. 1 kilo)
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • wat blaadjes salie, fijngesneden
  • 1 el. paprikapoeder
  • 1 tl. chilivlokken, of naar smaak
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 250 gram ricotta
  • 250 ml groentebouillon
  • Ook nodig: springvorm, bakpapier & aluminiumfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  2. Verwijder van de pompoen de top en de kont. Schil hem met een dunschiller en snijd in kwarten. Verwijder de zaadjes met een scherp mesje. Snijd de kwarten in een keukenmachine met het schaafhulpstuk tot dunne plakjes, of doe dit met de hand. Doe alle schijfjes in een kom en meng met knoflook, salie, paprikapoeder, chilivlokken, peper en zout.
  3. Bekleed een springvorm van 20 tot 22 centimeter doorsnede met een groot vel bakpapier zodat de randen overhangen. Leg de helft van de pompoen erin, verdeel de helft van de ricotta erover en vul af met de rest van de pompoen. Eindig met de rest van de ricotta en bestrooi met wat zout en peper. Giet de bouillon erover en vouw het bakpapier erover dicht. Dek af met aluminiumfolie en bak de taart 30 minuten.
  4. Verwijder dan de folie en vouw het papier open. Bak nog 20 minuten of tot-ie mooi goudbruin kleurt en de pompoen gaar is. Giet het vocht dat niet is verdampt uit de taart voor u hem uit de vorm haalt. Laat 10 minuten rusten voor u hem aansnijdt.

  De bomvolle oven Wij snappen wel dat Yvette fan van de oven is. Zo’n gerecht staat lekker te pruttelen en jij hebt je handen vrij. In haar nieuwe boek ‘De bomvolle oven van Van Boven’ vind je ruim 200 oer-makkelijke ovenrecepten, verdeeld over twaalf maanden. Hier lees je meer over De bomvolle oven van Van Boven (en andere boeken van Yvette). Yvette van Boven | De bomvolle oven van Van Boven | Nijgh Cuisine | € 29,99

Meer lekkers met pompoen

CREDITS TEKST & BEELD: YVETTE VAN BOVEN

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht