Snelle citroenrisotto met rucola – recept van de ‘Meisjes van de Moestuin’

Marloes Blom

6 juni 2021

citroenrisotto

Of je nu wel of geen moestuin hebt met rucola – deze citroenrisotto met rucola is bijzonder smakelijk. Het recept is van de hand van ‘de Meisjes van de Moestuin’, uit hun pas verschenen (gelijknamige) kookboek. Ook fijn, het recept is eenvoudig én met weinig ingrediënten. De Meisjes van de Moestuin over deze citroenrisotto: ‘Rucola, die groente was eerst onbekend, toen een hit, daarna verworden tot ‘het is gewoon onkruid hoor’, en nu is deze smaakmaker niet meer weg te denken uit de keuken. De benaming ‘smaakmaker’ lijkt een veilige. Want hoewel hierboven staat dat rucola tot de koolachtigen behoort, is dat voor de koks onder ons toch net een bruggetje te ver. Maar om dit pittige fijne groen nu af te doen als sla, dat is ook een beetje oneerbiedig. Want je kunt met rucola vele kanten op.’

Snelle citroenrisotto met rucola

Bijgerecht | 4 personen

Ingrediënten

  • 200 g rijst met grote korrel (risotto- of paellarijst)
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 2 el olijfolie
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 1 bio citroen
  • 1 tl witte-balsamicoazijn
  • 25 g roomboter
  • 80 g geraspte Parmezaanse kaas + wat extra snippers, om te garneren
  • 50 g rucola, gewassen, gedroogd en fijngesneden + wat extra, om te garneren

citroenrisotto

Bereiding

  1. Doe de rijst in een glas. Je hebt ongeveer 3,5 keer de hoeveelheid water nodig in verhouding tot de rijst (1 glas rijst op 3 1⁄2 glas water).
  2. Snijd de knoflook fijn.
  3. Doe in een pannetje op een niet al te hete warmtebron een klein scheutje olijfolie en laat daar de rijst en de knoflook even in garen en glazig worden. Giet er dan het eerste glas water bij en de bouillonblokjes. Roer de bouillonblokjes goed los. Giet er, wanneer het vocht goed door de rijstkorrels is opgenomen, dan nog 2 1⁄2 glas water bij. Laat langzaam gaar pruttelen in ca. 20 minuten.
  4. Haal, wanneer de rijst gaar is, de pan van de warmtebron. De rijst mag nog wel een beetje vloeibaar zijn. Rasp de schil van de citroen en roer de rasp samen met de witte balsamicoazijn, boter en Parmezaanse kaas door de rijst. Voeg als laatste de rucola toe. Garneer eventueel met wat extra rucolablaadjes en wat Parmezaansnippers.

TIP: je kunt de dure risottorijst heel gemakkelijk vervangen door de grootkorrelige Turkse rijst ‘pirinc’, die gewoon bij de grootgrutter te koop is. CREDITS: TEKST AMBER CARCHEDI & RENY MULLER / DEMEISJESVANDEMOESTUIN.NL | FOTOGRAFIE MARLEEN VAN ES

De Meisjes van de Moestuin

Citroenrisotto Kweken, oogsten, koken en eten zijn de basics in het leven van De Meisjes van de Moestuin – Amber Carchedi en Reny Muller. In dit boek laten zij zien dat het telen van je eigen groente en fruit niet moeilijk en tijdrovend hoeft te zijn. En je hoeft ook zeker geen grote tuin te hebben om er toch gevarieerd uit te kunnen eten. De recepten van De Meisjes zijn bijzonder doch eenvoudig, want ‘zowel in de tuin als op ons bord willen we een feestje’, zo zeggen ze. Daarom kweken ze geen groene sperziebonen maar paarse en zetten ze lavendel naast kool. Zo creëren ze een toevluchtsoord in de stad waar ze genieten van een heerlijke lunch of een lekker drankje uit eigen tuin. De meisjes van de moestuin | Amber Carchedi & Reny Muller | Terra Lannoo | € 26,99 | Meer info via Uitgeverij Terra & je plaatselijke boekhandel.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht