Geroosterde aubergine met burrata – van Yvette van Boven

Marloes Blom

17 oktober 2020

aubergine en burrata

Geroosterde aubergine alleen is al heerlijk. Tel daarbij de burrata op èn dat het recept afkomstig is van Yvette van Boven, en je weet het: smullen geblazen. Yvette over dit recept: ‘Pas maakte ik een korte reis naar Apulië; de hak van de Italiaanse laars. In bijna elk restaurant kreeg ik als anti­ pasti een halve geroosterde aubergine voorgeschoteld. Hij was steeds precies goed gebakken; niet te lang, waardoor hij zijn vorm verliest en beter gebruikt kan worden voor baba ganoush, een auberginedip, maar ook niet te kort, waardoor hij hard en smakeloos zou zijn. Nee, vlezig was hij, met een diepe geroosterde smaak. Ik kreeg een halve opgediend, met of zonder iets erop. Ik hou daar zo van; één ding echt goed doen en dat dan zo serveren. Doe dat maar eens na. Vandaar hier een recept’.

Geroosterde aubergine met burrata

Voorgerecht of bijgerecht | 4 personen

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • royale scheut lekkere, peperige olijfolie
  • 2 flinke tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 bol (250 gram) superverse burrata
  • zeezoutvlokken
  • versgemalen (chili)peper (optioneel)

aubergine met burrata

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 225 °C.
  2. Halveer de aubergines. Kerf ze langs de zijkant een paar keer diep in. Niet zo dat je hem doorsnijdt, maar maak inkepingen. Bestrooi alles licht met zout en peper. Bestrijk al het opengesneden vruchtvlees met olijfolie. Druk de schijfjes knoflook in alle inkepingen.
  3. Leg de auberginehelften op een bakplaatje in de oven, met de gesneden kant naar boven. Bak ze 45 minuten tot ze gaar zijn, maar nog net niet in elkaar zakken en de bovenkant mooi geroosterd is. Bestrijk halverwege de baktijd met nog een scheutje olie.
  4. Laat ze na het bakken 10 minuten rusten. Snijd de burrata door. Verdeel de lopende verse kaas over de auberginehelften en druppel er echt lekkere olijfolie over. Bestrooi met (chili!)peper, zoutvlokken en serveer meteen. Lekker hè. Jeetjemina. Hemels.

De bomvolle oven   Dit is één van de heerlijke ovenrecepten uit het nieuwste boek van Yvette van Boven: ‘De bomvolle oven van Van Boven’. Daarin vind je ruim 200 oermakkelijke ovenrecepten, verdeeld over twaalf maanden. Lees hier meer over De bomvolle oven van Van Boven (en andere boeken van Yvette). Yvette van Boven | De bomvolle oven van Van Boven | Nijgh Cuisine | € 29,99 CREDITS: TEKST EN BEELD YVETTE VAN BOVEN

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht