Wecken: appels in rosé en peren in sauternes

Marene Hendriksen

08-11-2018 07:00:26

Wecken

Het wecken van fruit is erg handig als je een overschot aan oogst hebt. Daarnaast voeg je op deze manier net even een andere smaak toe aan het fruit. Zo ook bij deze heerlijke recepten waarbij appels en peren in rosé en sauternes worden verwerkt. Heerlijk! Wij delen de recepten met jullie. 

Ingrediënten

  • 8 kleine appels, bijvoorbeeld elstar
  • 8 stoofperen, bijvoorbeeld gieser wildeman
  • 1 biologische citroen
  • 2 flessen rosé uit de Provence
  • 1 fles sauternes
  • 1 vanillestokje
  • 110 gram suiker
  • 1 fles riesling
  • 1 kaneelstokje
  • Ook nodig: 2 schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten van 2 liter

Wecken

Bereiding

  • Schil de appels en peren. Schil met een dunschiller de schil van de citroen.
  • Houd 300 ml rosé en 300 ml sauternes apart.
  • Vul een pan met de rest van de rosé, de schil van een halve citroen, het vanillestokje en 80 gram suiker. Leg de appels in de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 20 minuten doorkoken.
  • Vul een andere pan met riesling en de rest van de sauternes, het kaneelstokje, 30 gram suiker en de schil van een halve citroen. Kook de peertjes minimaal een uur op laag vuur. Staan de appels en peren tijdens het koken niet meer helemaal in de wijn, voeg dan water toe.
  • Vul de ene weckpot met de rosé met appeltjes en de overgehouden rosé en de andere weckpot met de sauternes met peren en de overgehouden sauternes. Voeg het kookvocht toe tot de rand, zodat de potten helemaal gevuld zijn. Bewaar de weckpotten tot gebruik op een koele plek.

FOTOGRAFIE JAN LUIJK | STYLING INGRID VAN KURINGEN | RECEPT JULIE TEEKEN

Lees ook:

Paddenstoelensoep met salie-gremolata 5x oogst-tip en 5x bewaar-tip Klassieke Engelse fruitcake 

Nu in de winkel!

Meer Bijgerecht