Aardappelbrood met zuurkool en spekjes

seasons

31 oktober 2014

zuurkoolbrood met spekjes

zuurkoolbrood met spekjesEen preview op Seasons 8! Wie wat bewaart, die heeft wat. Goede geconserveerde ingrediënten bijvoorbeeld, gedroogd, ingemaakt of gezouten. We maken er stevige winterkost van waaronder dit aardappelbrood met zuurkool én spekjes. Laat de kou maar komen. Aardappelbrood 
met zuurkool en spekjes Voor 1 groot brood In dit aardappelbrood zorgen de zuurkool 
en spekjes voor een lekkere winterse smaak. Zuurkool wordt gemaakt door dunne reepjes witte kool met zout in te wrijven. De kool gaat fermenteren en krijgt dan een licht zure smaak. Gerookt spek wordt eerst gezouten en dan gerookt. Het krijgt hierdoor een lekkere stevige bite met een vleugje rook. Ingrediënten: – 200 gram kruimige aardappelen – 500 gram gerookte spekblokjes – 100 gram zuurkool – 400 gram bloem + extra om te bestuiven – 15 gram suiker – 7 gram gist – 6 gram zout – 200 milliliter handwarm water – 1 ei – huishoudfolie Bereiding: • Schil de aardappelen. Kook ze in een flinke laag water met zout in 20 minuten gaar. • Giet af en laat even uitstomen. • Stamp de aardappelen en laat ze afkoelen. • Bak het gerookte spek op laag vuur in 
10 minuten knapperig. • Giet het vet af en houd het apart. • Bak de zuurkool even met de spekjes mee en laat afkoelen. • Meng in een grote kom 1/3 van de bloem met de suiker, gist en het zout. • Voeg het water, het spekvet, de gestampte aardappelen en het ei toe. • Roer tot een glad mengsel en voeg net zo veel bloem toe tot er een soepel deeg van te kneden is. • Vet een grote kom in en laat het deeg hierin afgedekt met huishoudfolie 1 uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld. • Kneed nog even door en rol uit op een met bloem bestoven werkblad. • Verdeel er de spekjes en de zuurkool over, rol op en vorm weer tot een bal. • Bekleed een kom met een dunne theedoek en bestuif deze met bloem. • Laat het brood in de kom afgedekt 1 uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld. • Verwarm de oven voor op 200 °C. • Bak het brood in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten gaar. • Neem uit de oven laat afkoelen op een rek. Fotografie: Rob van der Vet   Styling: Jet Krings 
Recepten en bereiding: Dosia Brewer

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht