Frisse komkommer-peterseliesoep met croutons

Anne Bonthuis

17 april 2015

Rob van der Vet

Groentesoep en gekookte wortels, daarvan kennen we peterselie wel. Maar dit oeroude kruid verdient een herkansing in deze frisse komkommer-peterseliesoep met croutons. Want in een Italiaanse pasta of koude lentesoep komt zij pas echt goed tot haar recht. Het hele jaar door uit uw eigen moestuin.

Frisse komkommer-peterseliesoep met croutons Voorgerecht voor 4 personen |Bereiden: circa 30 minuten + 1 uur afkoelen

  • 1 ½ flinke komkommers, geschild
  • bosje peterselie, grofgesneden
  • 3-4 takjes munt, grofgesneden
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 ½ deciliter bouillon (groente- of tuinkruiden-)
  • snuf (gerookt) pittig paprikapoeder of tabasco
  • versgemalen peper
  • zout
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 3-4 eetlepels gemengde tuinkruiden, fijngesneden
  • 2 à 3 sneetjes oud brood, wit of wit desem
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1-2 eetlepels peterselie, fijngesneden

Extra nodig: blender, keukenpapier

Voeg zelf kruiden toe die je lekker vindt

  1. Halveer de komkommers in lengte, snijd eventueel de waterige kern eruit en doe die weg.
  2. Snijd het komkommervruchtvlees in stukjes en doe in een blender. Doe hier ook de peterselie, munt en sjalot bij en mix samen tot een soep.
  3. Breng op smaak met de bouillon, het pittige paprikapoeder en peper.
  4. Zet de komkommer-peterseliesoep in de koelkast en laat in zeker 1 uur goed koud worden.
  5. Maak geitenkaasballetjes door de geitenkaas te prakken met 2-3 eetlepels van de gesneden kruiden en wat gemalen peper.
  6. Vorm kleine balletjes van de kruidenkaas en rol nog even losjes door de overgebleven eetlepel kruiden. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  7. Snijd voor de croutons blokjes van het brood.
  8. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Schep de blokjes door de olie, zodat ze rondom ‘ingevet’ zijn en bak ze rondom goudbruin terwijl u ze omschept.
  9. Schep de fijngesneden knoflook en peterselie erdoor en bak nog kort even mee tot de knoflook goudgeel is (maar niet bruin).
  10. Laat de blokjes goed uitlekken op keukenpapier.
  11. Schep de koude soep in 4 soepborden en verdeel er de kaasballetjes over. Schenk er nog wat drupjes olijfolie op. Serveer met de croutons.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten