Januari bloemkoolmaand: bloemkool-rucolasoep met mascarpone en olijfolietoast

Laurence Talet

29 januari 2019

romige bloemkoolsoep

De hele maand januari deelt de redactie van Seasons haar favoriete bloemkoolrecepten. Deze heerlijke romige bloemkoolsoep van delicious. is lekker als voorgerecht maar ook zeker als hoofdgerecht met toast en bijvoorbeeld een salade. 

Bloemkoolsoep met rucola en mascarpone

uit het tijdschrift delicious. Hoofdgerecht (4 personen), vegetarisch Bereidingstijd: 35 min.

Ingrediënten:

  • stronk, blad en dikke stelen van bloemkool
  • 3 el arachide-olie
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 1,25 l groentebouillon
  • 1 blik cannellinibonen (à 400 g)
  • 2 el fijngesneden kruiden,bijvoorbeeld koriander, peterselie of dille
  • sap van ½ citroen
  • 8 sneden zuurdesembrood van een dag oud
  • extra vierge olijfolie, om te besprenkelen
  • 125 g mascarpone
  • 75 g rucola, grof gesneden

Bereidingswijze:

  1. Maak de stronk, het blad en de stelen van de bloemkool schoon: was ze en snijd lelijke plekken en een plak van de onderkant van de stronk weg. Snijd in grove stukken.
  2. Verhit in een (soep)pan 2 el van de olie. Fruit de sjalotjes ± 1 min. Schep de bloemkoolresten erdoor en bak ± 2 min. mee.
  3. Schenk de bouillon erbij en breng tegen de kook. Kook de soep in ± 15 min. zachtjes gaar. Pureer intussen de helft van de cannellinibonen, de kruiden, de rest van de olie, het citroensap en zout en peper met een staafmixer tot een dip.
  4. Rooster het brood in de broodrooster of grillpan goudbruin en krokant. Leg op een schaal en besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi naar smaak met zeezout.
  5. Neem de soep van het vuur en pureer met de staafmixer glad. Voeg de mascarpone toe en laat al roerend smelten in de warme soep.
  6. Voeg de rest van de bonen toe en laat even mee warmen. Breng de soep op smaak met zout en peper en voeg vlak voor serveren de rucola toe.
  7. Schep de soep in 4 kommen en besprenkel met een beetje extra olijfolie.
  8. Serveer met de olijfolietoast en de cannellinidip.

Recept, styling en bereiding: Janneke Philippi | Fotografie: Serge Philippi

Lees ook:

Hartige bloemkoolkoekjes met tomatensalsa Januari bloemkoolmaand: stamppot met bloemkool, veldsla, Leidse kaas en Amsterdamse ui Januari bloemkoolmaand: flatbread van bloemkool

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht