De hele maand januari deelt de redactie van Seasons haar favoriete bloemkoolrecepten. Vandaag deze vegetarische stamppot van het tijdschrift delicious. Boter, crème fraîche en Leidse kaas maken de bloemkoolstamppot lekker smeuïg en de Amsterdamse uitjes geven het geheel wat extra pit.
Hoofdgerecht (4 personen)
Bereidingstijd: 40 min.
Ingrediënten:
- 1 kg kruimige aardappels, geschild, in gelijke stukken
- 400 g bloemkool, in roosjes
- 20 g boter
- 150 g Amsterdamse uitjes, gehalveerd
- 100 ml crème fraîche
- 150 g veldsla
Bereidingswijze:
- 125 g Leidse kaas, helft in blokjes, helft geraspt.
- Kook de aardappels in een laagje (3-4 cm) licht gezouten water afgedekt in 20-25 min. gaar.
Voeg na 15 min. de bloemkoolroosjes toe en kook mee. - Verwarm intussen in een koekenpan de boter en bak de Amsterdamse uitjes hierin 12-15 min. tot ze licht kleuren.
- Giet de aardappels en bloemkool af en vang het kookvocht op. Voeg de crème fraîche toe en stamp de aardappels en bloemkool grof.
- Voeg eventueel nog wat kookvocht toe om het geheel smeuïger te maken en breng op smaak met peper en zout.
- Schep de veldsla en de kaasblokjes door de stamppot.
- Verdeel de stamp over de borden en bestrooi met de geraspte Leidse kaas en Amsterdamse uitjes.
Recept + foto: deliciousmagazine.nl
Lees ook:
Januari bloemkoolmaand: bloemkoolrijst
Januari bloemkoolmaand: bloemkoolpaprikasalade
Bloemkoolrecept: Italiaanse bloemkoolschotel