Januari bloemkoolmaand: gegratineerde bloemkool

Marene Hendriksen

17 januari 2019

Bloemkool

De hele maand januari deelt de redactie van Seasons haar favoriete bloemkoolrecepten. De mogelijkheden met bloemkool zijn eindeloos, ontdekten we. Of je nu kiest voor roosteren, bakken, koken of stomen: met de talentvolle roosjes maak je gerechten die verrassen. Zo ook deze smakelijke gegratineerde bloemkool.  Bijgerecht voor 4 personen Bereiding ca. 25 min., oventijd ca. 10 min. Dat het een populaire groente is, snappen wij wel. Naast dat hij erg divers gebruikt kan worden, is hij ook erg gezond! Een portie bloemkool bevat ongeveer 77 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine C. Ook bevat het vitamine K en eiwit. Niet verkeerd toch?

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool, in grotere stukken, beetgaar gestoomd
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 480 ml melk
  • zout en peper
  • 225 g geraspte gruyère
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • zout en peper
  • 6 plakjes pancetta, knapperig gebakken gehakte bieslook, om te serveren

Bereidingswijze gegratineerde bloemkool:

  1. Verwarm de oven voor op 190 °C.
  2. Smelt de boter in een pan op laag vuur en roer de bloem erdoor. Bak vervolgens al roerend ± 2 min., maar zorg ervoor dat het mengsel niet bruin wordt.
  3. Voeg al roerend steeds een scheutje melk toe. Voeg pas een volgende scheut toe als de vorige portie helemaal is opgenomen en roer goed zodat er geen klontjes ontstaan.
  4. Doe daarna de helft van de geraspte gruyère en alle Parmezaanse kaas in de pan.
  5. Breng vervolgens op smaak met zout en peper.
  6. Voeg eventueel wat meer melk toe als de saus te dik is en roer weer goed door.

Schep de gestoomde bloemkool in een ovenbestendige schaal en giet de saus erover. Deze maand vind je online elke dag een andere bloemkoolrecept. En in de nieuwste Seasons, Seasons nummer 1 2019, vind je meer bloemkoolrecepten waarvan het water je in de mond loopt. Fotografie: Susanna Blavarg | Styling, recepten en bereiding: Paul Lowe | Vertaling en bewerking: Dosie Brewer |

Lees ook:

Januari bloemkoolmaand: bloemkoolbeignets met komijn en limoenyoghurt Januari bloemkoolmaand: bloemkool balti uit de slowcooker Bloemkoolrecept: bloemkoolcouscous met kipfilet

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht