Januari bloemkoolmaand: geroosterde bloemkool met tomaat, dille en kappertjes

Laurence Talet

16 januari 2019

geroosterde bloemkool

De hele maand januari deelt de redactie van Seasons haar favoriete bloemkoolrecepten. Coördinator Mirjam Roskamp kiest een recept uit haar favoriete kookboek: geroosterde bloemkool met tomaat, dille en kappertjes. Mirjam over dit bloemkoolrecept: ”Omdat ik bloemkool an sich best saai vind, zeker met de obligate kaassaus, lijkt me dit recept, uit mijn favoriete kookboek van Yotam Ottolenghi, superlekker!” Hoofdgerecht voor 2-4 personen

Ingrediënten:

  • 2 el kappertjes, uitgelekt en grof gehakt
  • 1 el grove Franse mosterd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 el appelazijn
  • 120 ml olijfolie
  • 1 kleine bloemkool, in roosjes
  • 1 el fijngesneden dille
  • 50 g jonge spinaziebladeren
  • 20 cherrytomaatjes, gehalveerd
  • grof zeezout en zwarte peper

geroosterde bloemkool

Bereiding:

  1. Maak eerst de dressing met de hand of in een foodprocessor. Pureer de kappertjes met mosterd, knoflook, azijn en wat zout en peper. Voeg flink kloppend of met de machine op middelhoge stand de helft van de olijfolie in een fijn straaltje toe. Het moet een dikke, romige dressing worden. Proef en voeg zo nodig nog zout en peper toe.
  2. Kook de bloemkoolroosjes 3 min. in een pan kokend gezouten water. Giet ze af in een vergiet en spoel ze koud onder de stromende kraan. Laat ze goed uitlekken in het vergiet. Meng de overgebleven olijfolie met wat zout en peper door de uitgelekte bloemkool.
  3. Laat een geribbelde grillpan op hoog vuur 5 min. goed heet worden. Rooster de bloemkoolroosjes in een paar porties – leg ze niet te dicht bij elkaar. Keer ze halverwege zodat ze aan beide kanten grillstrepen krijgen en doe ze als ze klaar zijn in een schaal.
  4. Voeg als de bloemkool nog heet is de dressing, dille, spinazie en tomaten toe. Schep alles door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  5. Serveer de bloemkool warm of lauw en proef op het laatste moment nogmaals of hij goed op smaak is.

Recept uit ‘Het kookboek’, Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, ISBN 9789059567405, Fontaine Uitgevers

Lees ook:

Bolletjes van zuurdesem en havermout Crostata van pompoen en rozemarijn Peren onder een dekentje van chocolade en pistache

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht