Sprookjesachtige kruidenpizza

Anne Bonthuis

11 april 2018

kruidenpizza

Deze pizza is één groot kruidenfeest. Het enige onderdeel dat vaststaat, is de bodem. De rest kun je aanpassen aan wat je in huis of in je tuin hebt. Ook lekker met een salade uit eigen tuin. Of snijd de kruidenpizza in stukjes voor een feestelijk borrelhapje.

Kruidenpizza, 2 flinke porties of 3 kleinere

Bereidingstijd: ± 25 min. + oventijd: ± 25 min.

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 300 g speltbloem
  • 500 ml ongezoete haver-, amandel- of sojamelk
  • 1 el gedroogde marjolein of tijm
  • zeezout
  • olijfolie en speltbloem

Voor het beleg:

  • 3 el botanische pesto of vegan groene pesto
  • 3 kleine bosuien, gehalveerd of in kwarten als ze groot zijn
  • 8 zongedroogde tomaatjes, in reepjes gesneden
  • olijfolie
  • een handje zacht groen en/of bloemen om over de pizza te verdelen, bijvoorbeeld goudsbloemen, marjolein, bieslookbloemetjes, wilde knoflook, salie, blad en bloem van Oost-Indische kers, basilicum etc.
  • 2 el gistvlokken of reepjes vegan kaas
  • rucola
  • kruidenzout
  • versgemalen zwarte peper

kruidenpizza the plant pharmacy

Bereiding

  1. Oogst de bloemen en bladeren die je wilt gebruiken. Wrijf je oogst voorzichtig schoon.
  2. Verwarm de oven voor op 210 °C.
  3. Meng de speltbloem met de havermelk en marjolein tot een mooi glad beslag. Voeg een snufje zout toe. Het beslag moet lijken op pannenkoekenbeslag, maar dan steviger.
  4. Vet een bakplaat in met olie en bestuif hem met speltbloem. Verdeel het beslag over de bakplaat en smeer uit tot de bakplaat zo goed als bedekt is. Verdeel de pesto over het beslag.
  5. Bak de pizza ± 10 min. in de oven, tot het deeg wat steviger is.
  6. Haal uit de oven en beleg met de bosui en zongedroogde tomaatjes.
  7. Besprenkel met wat olijfolie.
  8. Bak de pizza nog 15 min.
  9. Haal uit de oven en beleg dan met het zachtere groen en de bloemen.
  10. Verdeel de gist of kaas erover.
  11. Besprenkel wederom met olijfolie.
  12. Schuif de pizza terug in de oven en bak hem nog 2 min., tot de bodem krokant is.
  13. Haal uit de oven en garneer de pizza met rucola, kruidenzout en versgemalen zwarte peper.

De plantenapotheek

Dit heerlijke recept komt uit ‘The Plant Pharmacy’, waarin Lisette je meeneemt door de seizoenen met meer dan veertig bijzondere vegan gerechten. Ook vind je veel informatie over de geneeskrachtige werking van planten en wat er in je plantaardige huisapotheek zou moeten staan. Je kunt meteen aan de slag met de informatie in de uitgebreide plantenportretten en de meer medische recepten voor tincturen, siropen en oliën. ‘The Plant Pharmacy’, Lisette Kreischer, € 24,99, Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021566337 Lisette Kreischer

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht