Sinaasappelham met mosterd en kaneel

Anne Bonthuis

9 januari 2018

sinaasappelham

Handig: bij het maken van deze heerlijke (en ook nog instagram-waardige) sinaasappelham met mosterd en kaneel doet de oven het meeste werk. Zo houd je je handen vrij voor de bijgerechten en/of het dessert. Het bittertje in de marmelade geeft een prikkelend tegenwicht aan de zoetige ham.

Sinaasappelham met mosterd en kaneel

Hoofdgerecht voor 8 personen Bereidingstijd: ± 20 min. Rusten: ± 20 min. Oventijd: 75-90 min.

Ingrediënten:

  • 1 gepekelde rauwe ham van ± 2 kg (ongerookt, zonder bot of vel, met een laagje vet)
  • 3 (biologische) sinaasappels
  • 75 g sinaasappelmarmelade
  • 125 ml sinaasappelsap + eventueel extra voor de saus
  • 75 g honing
  • 2 tl dijonmosterd
  • 1 tl gemalen kaneel
  • blaadjes van 8 takjes tijm
  • ± 25 kruidnagels

Bereiding:

  1. Bestel de ham tijdig bij de slager en vraag of hij hem losjes wil opbinden.
  2. Verwarm de oven voor op 160°C.
  3. Snijd de sinaasappels in plakjes.
  4. Meng de marmelade met het sinaasappelsap, de honing, mosterd, kaneel en helft van de tijm.
  5. Smeer de helft uit over de bovenkant van de ham.
  6. Prik de sinaasappelplakjes met cocktailprikkers en/of kruidnagels overlappend op het vlees.
  7. Zet het vlees in een braadslee in het midden van de oven en bak in 75 à 90 minuten gaar, de kerntemperatuur moet ± 65°C zijn.
  8. Bestrijk af en toe met de rest van het sinaasappel-honingmengsel.
  9. Dek de bovenkant af als de sinaasappels te donker worden.
  10. Neem uit de oven en laat ± 20 min. afgedekt op een warme plek rusten.
  11. Vang de sappen op en kook nog ± 1 min. met de rest van het sinaasappel-honingmengsel.
  12. Voeg eventueel wat extra sinaasappelsap toe als de saus te dik is.
  13. Breng op smaak met zout en peper.
  14. Bestrooi met de rest van de tijm en serveer de saus bij de ham.
  15. De ham kan prima 20-30 min. rusten, terwijl de bijgerechten gemaakt worden.

Fotografie: Rob van der Vet | Receptuur: Dosia Brewer | Styling: Paula Schouten

Lees ook:

Top 5 recepten van 2017 Stoofpeertjestaart met amaretto en witte chocolade Ravioli gevuld met rode biet, met gerookte ricotta en maanzaad Pompoensoep met Griekse yoghurt Erwtensoep met een kruidenkick en parmezaankoekjes Of bekijk al onze recepten

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht