Taart met winterschuim en zoute karamel

Linde Verhulst

14 december 2017

winterschuim

Dennenappels: tover ze om tot kerstdecoratie of versier er de lekkerste taarten mee. Bijvoorbeeld deze winterse taart met winterschuim en zoute karamel. Ook perfect als nagerecht voor het kerstdiner!

Winterschuim met zoute karamel

Voor tien tot twaalf personen.

Ingrediënten

  • 8 eiwitten
  • Snufje zout
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram poedersuiker
  • 3 theelepels maïzena

Voor de vulling

  • 230 gram suiker
  • 60 milliliter water
  • 240 milliliter slagroom
  • 500 gram boter, op kamertemperatuur
  • 1-2 theelepels zout naar smaak
  • 400 gram poedersuiker
  • 600 gram mascarpone

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 90 ⁰C. 
  2. Klop met de mixer de eiwitten in een schone kom met het zout tot zachte pieken
  3. Voeg al kloppend de kristalsuiker beetje bij beetje toe en klop het eiwit stijf en glanzend.
  4. Schep de poedersuiker en de maïzena voorzichtig door de eiwitten.
  5. Leg drie bakblikken bekleed met bakpapier klaar en teken op elk een cirkel van 24 cm.
  6. Verdeel het eiwit over de drie cirkels en strijk het mooi glad.
  7. Bak de schuimbodems circa 3 uur boven elkaar in de oven en wissel elk uur de platen om.
  8. Laat ze in de uitgeschakelde oven nog circa 6-8 uur heel langzaam afkoelen en drogen.
  9. Doe het suiker en het water voor de vulling in een steelpannetje en breng dit al roerend aan de kook.
  10. Laat op halfhoog vuur zonder te roeren langzaam inkoken en lichtbruin karamelliseren in circa 10 minuten.
  11. Neem van het vuur en klop er met een garde heel voorzichtig de room door (pas op voor hete spatten).
  12. Klop door tot er een glad mengsel is ontstaan en laat dit 20-25 minuten afkoelen.
  13. Houd een paar eetlepels van de karamel apart voor de garnering.
  14. Doe de boter in een kom en klop met een elektrische mixer licht en romig.
  15. Meng er al kloppend beetje bij beetje de poedersuiker door.
  16. Klop er dan de mascarpone en de karamel door (het mengsel moet vrij stevig zijn) en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  17. Verdeel de helft van het karamelmengsel over de eerste bodem en dek af met bodem twee.
  18. Verdeel de rest van het karamelmengsel daarover en dek af met de laatste schuimlaag.
  19. Garneer met wat karamel, een paar dennenappels en takjes klimop.

Fotografie: Rob van der Vet. Styling: Jet Krings. Receptuur: Dosia Brewer Bekijk meer winterse recepten

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Nagerecht