Quinoafritters met geroosterde boerenkool en uienjus

Linde Verhulst

30 november 2017

quinoafritters

Carola de Kanter kookt niet alleen met kolen, ze decoreert er ook mee. Aan tafel n haar zestig jaar oude kas genieten gasten van haar wintergerechten, waarin kool de hoofdrol speelt. Seasons kreeg een paar recepten mee naar huis, waaronder: quinoafritters met geroosterde boerenkool en uienjus. 

Quinoafritters met geroosterde boerenkool en uienjus

Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: ± 60 min + oventijd ± 10 min.

Ingrediënten

Voor de quinoafrittes 

  • 100 g quinoa wit of rood
  • 250 ml groentebouillon
  • 200 g doperwtjes
  • 90 g rijstebloem
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el Japanse sojasaus
  • 1 el vadouvan-kruiden
  • 1-2 tenen knofl
  • 2 el groene kruiden naar keuze
  • Zout en peper
  • Boter en/of olie om in te bakken

Voor de boerenkool

  • 8 bladeren groene kool of boerenkool
  • ± 1 el olijfolie
  • Zout

Voor de uienjus

  • 2 rode uien
  • 1 laurierblad
  • 2 tenen knoflook
  • 5 peperkorrels
  • 1 tak tijm
  • 1 dl droge witte wijn
  • 2 dl sterke groentebouillon
  • 25 g koude boterklontjes

Bereiding

  1. Kook de quinoa gaar in de bouillon in ± 10 minuten.
  2. Blancheer de erwten in kokend water.
  3. Meng de helft van de quinoa met de erwten, rijstebloem, sesamolie, sojasuas, vadouvan, knoflook en groene kruiden.
  4. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Pureer dit en meng er de rest van de quinoa door.
  6. Vorm er kleine burgers van, laat ze opstijven in de koelkast en bak ze knapperig in boter of een mengsel van boter en olie.
  7. Verwarm voor de kool de oven voor op 200 ⁰C. 
  8. Was de koolbladeren of stronkjes boerenkool en dep ze goed droog, kneed er olijfolie door.
  9. Rooster de bladeren in de oven tot ze knapperig zijn (blijf erbij staan, wordt de kool te donker dan smaakt deze bitter).
  10. Kruid de kool na met zout.
  11. Snijd de ui in stukken (met schil).
  12. Doe ui, laurier, knoflook, peperkorrels, tijm, droge witte wijn en groentebouillon in een pannetje, breng deze aan de kook en laat zachtjes inkoken.
  13. Laat dit afkoelen en zeef het vocht.
  14. Breng dit vocht aan de kook en voeg koude klontjes boter toe tot er een glanzende jus ontstaat.
  15. Lekker met kleine gebakken aardappeltjes: voor een feestelijk effect steek je rondjes uit van ± 2 cm met een steker, kook deze kort voor en bak ze in boter.

Recept: Carola de Kanter. Fotografie: Pia van Spaendonck  Probeer ook dit overheerlijke recept van Carola de Kanter: rilette van geitenkaas met gefrituurde salie.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht