Zoete aardappel met rode quinoa en gember-sesamdressing

Linde Verhulst

14 oktober 2017

zoete aardappel recept

Na haar boek over avocado komt foodblogger Colette Dike met een kookboek geheel gewijd aan haar andere favoriet: de zoete aardappel. Wij probeerden haar recepten uit en vonden dit gerecht zo lekker dat we het graag met jullie delen!

Recept voor zoete aardappel met rode quinoa en gember-sesamdressing

Bij- of hoofdgerecht voor vier personen Bereidingstijd: ± 25 min. en oventijd: 45 à 60 min.

Ingrediënten:

  • 4 zoete aardappelen
  • 100 g rode quinoa
  • ½ komkommer, in blokjes
  • klein bosje koriander
  •  ± 50 g noten & zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten, amandelen etc.)
  • 1 lente-ui
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout
  • optioneel: cress

Voor de dressing:

  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 el sesamolie
  • 1 el sushiazijn
  • 2 el sojasaus
  • 2 el kewpie (Japanse mayonaise)
  • 2 el ingelegde gember
  • 1 el vocht uit de ingelegde-gemberpot

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 200 ˚C.
  2. Leg de aardappelen heel in een ovenschaal en zet deze in de oven. Afhankelijk van de grootte hebben de aardappelen 45 tot 60 minuten nodig.
  3. Laat de zoete aardappelen eventueel 20 minuten extra doorgaren in de oven terwijl deze uitstaat. Dan laat de schil beter los en wordt de zoete aardappel nog lekkerder.
  4. Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking.
  5. Snijd ondertussen de komkommer en paprika in kleine blokjes, de lente-ui in dunne schijfjes en de koriander grof.
  6. Giet de quinoa af, meng met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
  7. Rooster de noten en zaden zonder olie in een koekenpan tot ze beginnen te kleuren.
  8. Meng de ingrediënten voor de dressing met een staafmixer. Het is een vrij dunne dressing.
  9. Maak met een scherp mes over de lengte een inkeping in elke zoete aardappel.
  10. Vouw de aardappel een beetje open en vul met de quinoa, komkommer, lente-ui, paprika, koriander, noten en zaden en eventueel wat cress.
  11. Serveer de dressing ernaast.

Speciaal voor Seasons-lezers

Colette Dike bedacht voor haar kookboek meer dan 30 originele en lekkere ontbijt-, lunch- en dinerrecepten met de zoete aardappel in de hoofdrol, van cheesecake tot lasagne en van frietjes tot chocolademousse. Voor Seasons-lezers is het boek gesigneerd te bestellen via de Seasons-webshop. ‘Zoete aardappel’, Colette Dike, Becht €11, ISBN 9789023015314. 

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht