Verwarmende wintersoepen

Anne Bonthuis

21 januari 2017

Op zoek naar lekkere soeprecepten voor de winter? Probeer dan deze verwarmende winterwortel-gembersoep of zoete-aardappelsoep met de intense smaak van gerookte paprikapoeder en nootmuskaat.

Winterwortel-gembersoep met hazelnoten en croutons

Voorgerecht of lunchgerecht voor 4-6 personen Bereidingstijd: ca. 1 uur Ingrediënten:

  • 600 gram winterwortel
  • 2 tl zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 stukje gember van 5 cm, geraspt
  • ½ rode peper in kleine stukjes, of meer/minder naar smaak
  • 700 ml tuinkruidenbouillon
  • 200 g kikkererwten (blikje), uitgelekt
  • sap van 2 sinaasappels, schil van ½ goed schoongeboende sinaasappel
  • Om te serveren: 100 g knapperige croutons, 100 g geroosterde grof gehakte hazelnoten, 100 g verkruimelde feta, 1 bosje fijngehakte peterselie

Bereiding:

  1. Schrap de winterwortel en snijd in plakjes.
  2. Verhit de olie in een soeppan en bak met het deksel op de pan op laag vuur de ui in ca. 10 min. glazig.
  3. Voeg de knoflook, de gember en de rode peper toe en bak al roerend op middelhoog vuur nog ca. 5 min. mee.
  4. Doe er de wortel en de bouillon bij en kook met het deksel op de pan in 35 min. of tot de wortels zacht en gaar zijn.
  5. Voeg de uitgelekte bonen, het sinaasappelsap en de helft van de schil toe en warm goed door.
  6. Pureer de soep glad en breng op smaak met zout en peper.
  7. Serveer met croutons, hazelnoten, verkruimelde feta en peterselie.

Zoete-aardappelsoep

Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ± 10 min. + oventijd ± 30 min. Tip: Deze soep kan heel goed 1 à 2 dagen van tevoren gemaakt worden en vlak voor het serveren worden opgewarmd. Ingrediënten:

  • 600 g zoete aardappelen
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1 el olijfolie
  • ¼ tl gerookte paprikapoeder + extra om te bestrooien
  • zout
  • 750 ml groentebouillon
  • mespunt nootmuskaat
  • 50 g cashewnoten, geroosterd
  • 2 blaadjes salie, in reepjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
  3. Pel en snipper de ui.
  4. Snijd de paprika in blokjes.
  5. Leg de ui, aardappelen en paprika op een met bakpapier bekleed bakblik en schep er de olie, het gerookte paprikapoeder en wat zout door.
  6. Bak in het midden van de oven in 25-30 min. gaar.
  7. Pureer de groente met de bouillon en de nootmuskaat tot een gladde soep.
  8. Hak de cashewnoten grof.
  9. Verdeel de soep over 4 borden en garneer met de cashewnoten, een beetje gerookte paprikapoeder en de salie. Lekker met geroosterde ciabatta.

Recepten: Dosia Brewer. Bereiding: Yvonne Jimmink

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Lunchgerecht