Likeurrecepten van winnaars

Anne Bonthuis

27 december 2015

Dit zijn de recepten naar aanleiding van de uitslag van de Seasons Likeur Wedstrijd 2015! Lees hier over de jurering en hoe de keuze voor de recepten werd beargumenteerd.  mispel De winnaar van onze likeurwedstrijd: recept van Chantal en Gino de Smet uit Terneuzen | Ingrediënten voor ± 1 liter

  • 300 gram onbespoten zachte mispels
  • kruidnagels om in te steken
  • 210 gram suiker
  • 720 ml neutrale jenever met 35% alcohol
  • 195 milliliter water

Steek in ⅓ van de mispels een kruidnagel en doe alle mispels in een ruime weckpot. Los de suiker op in de jenever en doe samen met het water bij de mispels. Laat op een donkere plaats 3 maanden macereren (intrekken). Filter de likeur door een (bruine) papieren koffiefilter in een fles. De likeur is meteen goed op smaak, maar wordt nog beter als de fles wat langer kan staan. Het alcoholpercentage van de likeur zal ± 26% zijn. kweepeer De tweede prijs: recept van Lies van Weverdijk uit Diefdijk | Ingrediënten voor ± 1 liter

  • 1 kilo onbespoten kweeperen
  • 2 onbespoten sinaasappels
  • 2 stuks steranijs
  • 3 kruidnagels
  • 350 gram suiker
  • 1 liter brandewijn
  • 1 vanillestokje in de lengte opengesneden

Boen de dons van de kweeperen af, en snij ze in dikke plakken. Was de sinaasappels. Dep ze droog en snijd ze in plakken. Doe de kweeperen en de sinaasappels samen met de steranijs, kruidnagels en het vanillestokje in een weckpot (± 1 liter). Doe goed dicht en laat 4 weken macereren (intrekken). Schud regelmatig. Zet een fijne zeef op een pan. Leg er een dubbelgevouwen, goed uitgespoelde linnen doek (het mag niet meer naar wasmiddel ruiken) in en zeef de likeur. Doe de suiker in een pan met een beetje water en roer op laag vuur tot de suiker is opgelost. Voeg de suikerstroop toe aan de gezeefde likeur en schenk in een mooie fles. bramen Derde prijs: recept van Tineke van Ede van der Heide uit Beilen | Ingrediënten voor ± 2  liter

  • 500 gram vlierbessen
  • 500 gram bramen
  • 650 milliliter water
  • 1 kilo suiker
  • 3 eetlepels citroensap
  • snufje gemberpoeder
  • snufje kaneelpoeder
  • 1 liter Franse brandewijn (met hoog alcoholpercentage) of wodka

Doe het fruit in een pan met 200 milliliter water en breng aan de kook. Laat het ongeveer 10 minuten tegen de kook aan garen en laat daarna afkoelen. Breng intussen de suiker met 450 milliliter water en het citroensap al roerend aan de kook. Laat 10 min. zachtjes doorkoken.  Zet een fijne hittebestendige zeef op een pan. Leg er een goed uitgespoelde theedoek in (het mag niet naar wasmiddel ruiken). Schenk hierin de afgekoelde bessen-bramenmassa en druk zachtjes uit. Meet het opgevangen sap af. Voeg per 100 milliliter 50 milliliter suikerstroop en 100 milliliter brandewijn of wodka toe. Roer goed door en schenk in flessen. Laat de likeur rijpen en op smaak komen door de flessen minimaal 6 weken in een donkere ruimte te laten staan.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten