Wintersalade

Anne Bonthuis

27 december 2015

Ze komen stuk voor stuk uit eigen land, deze goudgele, frisromige en pittige boerenkazen. Lekker om zo uit het vuistje te eten, óf te smelten in warme gerechten. In Seasons 2-2016 staan zes karaktervolle en verwarmende recepten voor een koude winterdag. We geven er ééntje weg! Limburgse Grottenkaas Grottenkaas is een half-harde kaas met een rode korst, die ontstaat dankzij de roodbacterie. Deze gepasteuriseerde koemelk-kaas rijpt in de Limburgse mergelgrotten; in combinatie met de roodbacterie zorgt dit voor een uitgesproken stevige geur en romige smaak die tussen de geroosterde spruitjes en pastinaak goed overeind blijven. Sinaasappel en cranberry geven deze wintersalade een zoete afronding.

Wintersalade met Grottenkaas

Bijgerecht voor 6 personen | Bereidingstijd  ± 15 min. + oventijd ± 30 min. Ingrediënten

  • 500 g spruitjes
  • 500 g pastinaken
  • 3 kleine rode uien
  • 3 el olijfolie
  • 2 tl honing
  • zout, versgemalen peper
  • 1 biologische sinaasappel, schoongeboend
  • 2 el witte wijnazijn
  • 1 tl grove mosterd
  • 25 g gedroogde cranberry’s
  • 100 g Grottenkaas, in stukjes
  • ½ bosje platte peterselie, grof gesneden

NB: In plaats van Grottenkaas kan ook Limburgse Rommedoe-kaas gebruikt worden. Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Maak de spruitjes schoon en snijd grotere exemplaren doormidden.
  3. Schil de pastinaken en snijd ze in de lengte in kwarten.
  4. Snijd dikkere exemplaren nog een keer extra door.
  5. Pel de uien en snijd ze in 4 parten.
  6. Spreid alles uit op een bakblik en schep er 2 eetlepels olijfolie door.
  7. Bestrooi met peper en zout en bak ± 15 min. in het midden van de oven.
  8. Schep er de honing door en bak nog 10-15 min. of totdat alles gaar is.
  9. Neem uit de oven en laat iets afkoelen.
  10. Rasp intussen de helft van de schil van de sinaasappel.
  11. Schil de sinaasappel dan dik tot op het vruchtvlees.
  12. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit, doe dit boven een kommetje.
  13. Knijp het laatste sap uit de vliesjes en klop het sap samen met de rasp, de rest van de olie, de azijn en mosterd tot een sausje.
  14. Roer er de cranberry’s door.
  15. Meng de peterselie en Grottenkaas door de groenten en schep er de dressing door.

TIP! Lekker met geroosterde repen zuurdesembrood   Tekst en receptuur Dosia Brewer |  Fotografie Eric van Lokven |  Styling Cyn Fernandus |

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht