Gevlochten brood

Anne Bonthuis

12 december 2015

Met name uit Oost-Europa komt de traditie om op feestdagen veel werk te maken van zelfgebakken brood. Sierlijk gevlochten of kunstig van figuren voorzien en rijk gevuld met noten en zuidvruchten. Het vraagt even wat aandacht, maar de beloning is groot: een vers gebakken kerstontbijt. In Seasons 1-2016 staan twee recepten voor overheerlijk brood. We zochten in ons archief en vonden er nog een paar! 

voorletters   Voor circa 8 letters | gevlochten-voorletters Ingrediënten:

  • 500 gram broodmix wit
  • 50 gram zachte boter
  • 320 milliliter halfvolle melk, lauw
  • blaadjes van 4 takjes tijm + extra takjes om te versieren
  • bloem om te bestuiven
  • 1 ei

  Bereidingswijze

  1. Meng de broodmix met de boter, de melk en de tijm en kneed het tot een soepel deeg. Laat het deeg rijzen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  2. Verwarm de oven voor op 220 ˚C.
  3. Verdeel het deeg in 8 stukken. Bestuif een werkvlak met bloem.
  4. Verdeel elk stuk in 4 delen en rol er dunne strengen van ca. 60 cm lang van.
  5. Neem telkens 4 strengen en knijp aan 1 kant de uiteinden aan elkaar.
  6. Vlecht de strengen tot het einde. (Zie de draden als 2 paren. Laat de linkerdraad van elk paar over de draad rechts ervan vallen. Neem de draad rechts van het midden en laat hem over de draad links ernaast vallen. Herhaal dit tot het einde.).
  7. Knijp de uiteinden weer samen. Vorm de gewenste letters van de vlecht. Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik.
  8. Klop het ei los en bestrijk de letters ermee.
  9. Laat de letters nog ca. 30 minuten rijzen.
  10. Bak de letters in het midden van de oven in ca. 20-25 minuten gaar.
  11. Laat helemaal afkoelen en versier eventueel met tijm.

  zweedse semlor

De Zweedse semla is een traditionele traktatie. Oorspronkelijk kwamen ze op tafel op Vette Dinsdag of Vastenavond, voordat het vasten begon. Tegenwoordig nemen de Zweden het niet meer zo nauw; in december worden de eerste met amandelspijs gevulde bollen al gebakken en dat loopt vaak door tot ver na Pasen. Zo maak je ze zelf:

semlor

Vlechtbroodjes | Voor circa 10 stuks |

Ingrediënten:

  • 50 gram boter
  •  125 milliliter melk
  •  1 theelepel gedroogde gist
  •  20 gram suiker + extra voor de slagroom
  •  1 ei, losgeklopt
  •  300 gram bloem
  •  100 gram amandelspijs
  •  1 theelepel anijszaadjes + extra om te garneren
  •  125 milliliter slagroom
  •  frambozenjam
  •  (poedersuiker)

  Bereidingswijze

  1.  Smelt de boter in een pannetje maar laat niet bruin worden.
  2.  Voeg de melk toe en verhit tot het mengsel lauwwarm is.
  3.  Doe de bloem, de gist, de suiker en de helft van het ei in een kom.
  4.  Giet er het melkmengsel bij en kneed tot een soepel deeg.
  5.  Laat het deeg afgedekt circa 20 minuten rijzen.
  6.  Verdeel het in 10 stukken.
  7.  Verdeel elk stuk in drieën en rol tot slangetjes van circa 15 cm.
  8.  Maak een vlecht en vorm er een cirkel van.
  9.  Laat de vlechtjes met voldoende tussenruimte op een met bak- papier bekleed bakblik 20 minuten onder een theedoek rijzen.
  10.  Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de broodjes met de rest van het ei en bak ze in het midden van de oven in 15 minuten gaar.
  11.  Neem uit de oven en laat op een rekje afkoelen.
  12.  Snijd een kapje van de broodjes en hol de bodems iets uit. Meng het broodkruim met de amandel- spijs en de anijszaadjes. Doe de vulling weer in de broodjes.
  13.  Klop de slagroom stijf met suiker naar smaak en schep een flinke toef op het spijsmengsel. Verdeel er wat jam over en doe de deksels weer op de broodjes. Garneer met wat anijszaadjes en eventueel met een beetje poedersuiker.

Receptuur en bereiding: Dosia Brewer  | Fotografie: Eric van Lokven, Rob van der Vet | Styling: Jet Krings |


overheerlijke

We hebben ook nog een online bijlage met broodrecepten voor heerlijke broden die je kunt versieren met een lieve boodschap op een banderol. Klik op de links hieronder om de broodrecepten en de banderol om te downloaden. Broodfeest-30

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten