Risotto met ahorn bacon

Anne Bonthuis

15 juli 2015

Als de winter in Noord-Amerika zich terugtrekt, komen de tinnen emmertjes en kleine kraantjes uit de schuur tevoorschijn. Het voorzichtige voorjaar betekent namelijk dat het sap van de knoestige ‘maple tree’ gaat stromen, hét hoofdingrediënt van de zoete ‘maple syrup’ oftewel ahornsiroop.

De oorspronkelijke bewoners van Amerika gebruikten ahornsiroop al om hun eten te zoeten. Zij kerfden kleine houten tuitjes en sloegen die in de bomen. Eronder hingen ze een houten emmer. De Indianen concentreerden het sap door het in de zon te laten verdampen of door het in kleien ketels te koken. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw werd ahornsiroop dikwijls door boeren met een gemengd bedrijf gemaakt. In de winter deden ze het zogenoemde ‘sugaring’ erbij. Het was toen een arbeidsintensief proces, waar veel handen voor nodig waren. Tegenwoordig wordt de meeste ahornsiroop door grotere bedrijven gemaakt.

baconquote

Hoofdgerecht |voor 4 personen |

Ingrediënten

  • 6 dikke plakken bacon
  • 125 milliliter ahornsiroop
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 60 gram boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 gram arborio rijst
  • 125 milliliter droge sherry
  • 40 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • zout
  • grof gemalen peper
  • 40 gram pecorino, in krullen geschaafd

extra: bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 ºCelsius.
  2. Doe de bacon samen met de ahornsiroop in een kom en schep goed om.
  3. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg er de bacon op.
  4. Bak de bacon in 8-10 minuten knapperig en goudbruin.
  5. Houd de bacon warm.
  6. Breng de bouillon tot het kookpunt.
  7. Smelt de boter in een grote steelpan en bak de ui in ca. 5 minuten op half hoog vuur zacht maar niet bruin.
  8. Voeg de rijst en de sherry toe en bak al roerend tot het vocht is verdampt.
  9. Voeg al roerend telkens een beetje bouillon toe, ca. 1 soepopscheplepel per keer. Blijf roeren tot al het vocht verdampt is en voeg dan pas weer bouillon toe.

In ca. 25 minuten moet de bouillon op zijn en de rijst beetgaar. Neem de pan van het vuur en roer er de Parmezaanse kaas, zout en peper door. Verdeel de risotto over 4 kommen en garneer met de bacon en de pecorino.

DH51location maple-04

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht