Aspergesoep met tijmbloemen

seasons

10 april 2014

aspergesoep met tijmbloemen

aspergesoep met tijmbloemenMeestal wordt tijm gebruikt in hartige gerechten, maar de bloemen en de blaadjes zijn ook heel lekker in zoete gerechten. Hier wordt de bouillon al een beetje op smaak gebracht met tijmblaadjes. De bloemen en blaadjes 
die op het laatst door de soep worden geroerd zorgen voor een extra frisse, kruidige smaak. Aspergesoep met tijmbloemen voorgerecht of lunchgerecht voor circa 4 personen Ingrediënten: – 500 gram witte asperges – 4 bospeentjes – circa 8 peultjes – 1 liter kippenbouillon – sap van een 1/2 citroen – 50 gram boter – 50 gram bloem – 2 takjes tijm – zout – versgemalen witte peper – nootmuskaat – bloemen en blaadjes van 
2 takjes tijm + extra om te garneren Bereiding: • Schil de asperges met een dunschiller van vlak onder de kopjes naar beneden. • Snijd de harde uiteinden weg en snijd de asperges tot aan de mooie topjes in dunne plakjes. • Schil de worteltjes en snijd ze in de lengte in vieren. • Snijd de peultjes in de lengte doormidden. • Kook de aspergeplakjes in de kippenbouillon in tien minuten zachtjes gaar. • Snijd de aspergepunten doormidden, kook ze in een aparte pan met ruim kokend water met wat citroensap 
in vier minuten beetgaar en laat ze uitlekken in een zeef. • Versnipper met een staafmixer de aspergeplakjes in de bouillon. • Smelt de boter in een soeppan en roer de bloem erdoor. • Verwarm dit mengsel al roerende tot het een beetje wit uitslaat, maar niet bruin wordt. • Voeg een kwart van de aspergebouillon toe. • Blijf roeren tot er een glad gebonden saus ontstaat. • Voeg al roerende beetje bij beetje de rest van de bouillon en de takjes tijm toe. • Laat de aspergesoep nog vijf tot tien minuten zachtjes doorkoken. • Kook intussen de worteltjes circa vijf minuten in ruim kokend water. • Voeg de peultjes en de aspergepuntjes toe en kook nog circa vier minuten mee tot alles beetgaar is. • Neem uit de bouillon en spoel af in een zeef. • Haal de tijmtakjes uit de soep en breng op smaak met enkele druppels citroensap, zout, peper en nootmuskaat en schep er de tijmbloemetjes door. • Schep de soep in vier borden en verdeel de aspergepuntjes, de wortel en de peultjes erover. • Garneer met tijmblaadjes en bloemen. Fotografie Sigurd Kranendonk Styling Marjolein Vonk  Recepten Dosia Brewer  Bereiding Yolanda van der Jagt

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht