Viooltjesijs met gesuikerde viooltjes

seasons

5 februari 2014

viooltjesijs met gesuikerde viooltjes

viooltjesijs met gesuikerde viooltjesDit heerlijke ijs met winterviooltjes is het perfecte dessert voor die eerste lentedag. Zo halen we het mooie weer alvast een beetje naar voren. In dit 
toetje is het vanille-ijs op smaak gebracht met viooltjessiroop en met stukjes bloemblad. Het crunchy gesuikerde bloemetje is de bekroning. Het zijn echte diehards in de tuin: de eerste viooltjes (Violacea) kunnen prima tegen een beetje vorst en vrolijken al vroeg de lentetuin op. Alle soorten, ook de wilde violen, zijn eetbaar en smaken bloemig en fris. Verwar ze echter niet met het Kaaps viooltje, dat namelijk helemaal geen viool is, maar behoort tot de (giftige) Saintpaulia-familie. Misschien wel de beroemdste en lekkerste violen zijn de maartse viooltjes. De dieppaarse bloemetjes hebben een bijna zware geur en smaak en worden vaak gesuikerd gebruikt als taartdecoratie. Viooltjesijs met gesuikerde viooltjes nagerecht voor circa 4 personen Ingrediënten: – 50 gram viooltjes 
+ circa 10 extra om te suikeren en 10 extra om door het ijs te roeren – 1/4 liter water – 400 gram fijne tafelsuiker 
+ extra om de viooltjes te kunnen suikeren – 1 eiwit – 1 bakje goed vanille-ijs Bereiding: • Breng water aan de kook en doe hier de viooltjes in. 
Laat circa 25 minuten zachtjes trekken. • Neem van het vuur en laat afkoelen. • Laat het mengsel circa één nacht in de koelkast intrekken. • Leg een theedoek in een zeef en zeef zo de bloemen uit het water. • Druk de bloemen goed uit. • Doe 400 gram suiker in een pan en voeg er het viooltjes-
water aan toe. • Verwarm al roerend tot de suiker is opgelost. • Doe de siroop in goed schoongemaakte en gesteriliseerde flessen en laat afkoelen. • Klop het eiwit los en strijk met een penseel de viooltjes hier licht mee in. • Bestrooi met suiker en laat circa dertig minuten drogen. • Neem het ijs uit de vriezer en laat circa tien minuten iets zachter worden. • Hak een handvol viooltjesblaadjes grof en schep ze met twee eetlepels viooltjessiroop door het ijs. • Laat het ijs weer helemaal koud worden in de vriezer. • Schep op elk bord of in elk kommetje wat ijs. • Giet er een klein beetje viooltjessiroop over en versier met de gesuikerde viooltjes. Fotografie Sigurd Kranendonk Styling Marjolein Vonk  Receptuur Dosia Brewer  Bereiding Yolanda van der Jagt

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Nagerecht