Raasdonders met spek en stroop uit Drenthe

seasons

28 oktober 2011

  ‘Ik bid niet veur brune bonen’ is de gevleugelde uitspraak van Bartje Bartels. De jongen uit de boeken van Anne de Vries zegt het aan tafel, op het moment dat zijn moeder bruine bonen opschept en zijn vader tot gebed oproept. Maar ja, de Drentse keuken is altijd een schrale keuken geweest. De zandgrond in de provincie is arm en niet bijster geschikt voor landbouw. bid Boeren hielden voornamelijk schapen die ze op de heide lieten grazen. De mest en de heideplaggen werden gebruikt om kleine akkertjes te bemesten. Een degelijke en goedkope maagvuller als kapucijners of bruine bonen, ook wel raasdonders genoemd, vormden dan ook vaak het hoofdbestanddeel van de maaltijd. Raasdonders met spek en stroop Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten

  • 500 gram gedroogde kapucijners
  • 2 uien
  • 6 kruidnagels
  • 400 gram rookspek, in blokjes
  • 25 gram boter
  • augurkjes in plakjes
  • zilveruitjes
  • stroop

Bereiding Laat de kapucijners een nacht in water weken. Giet het water af. Steek de kruidnagels in de ui. Zet de kapucijners samen met de ui op met ruim water en breng ze aan de kook. Kook met het deksel op de pan in ca. 1,5 minuut gaar. Bak het spek op middel hoog vuur knapperig. Snijd de overgebleven ui in ringen en verhit de boter in een pan. Bak de uienringen zachtjes glazig. Giet de kapucijners af en schep ze in een schaal. Breng op smaak met zout. Geef er de ui, augurkjes, zilveruitjes in aparte schaaltjes bij en serveer met een kannetje stroop.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht