Kerstboom van kastanjecake met chocoladesaus

seasons

20 oktober 2009

Ingrediënten:

  • 250 gram witte tarwebloem
  • 150 gram kastanjemeel (Natuurwinkel)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 225 gram zachte boter + extra om in te vetten
  • 200 gram bruine suiker
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 85 milliliter rum
  • 170 milliliter karnemelk
  • 100 gram donkere chocolade, in stukjes gehakt
  • poedersuiker

Extra nodig:

  • 4 bakblikken van respectievelijk 30, 25, 20 en 12 cm en een muffinvorm

Verwarm de oven voor op 160 ˚C. Vet de bakvorm in. Zeef de bloem, het kastanjemeel, de bakpoeder en het zout in een grote kom. Klop de boter in een andere kom luchtig met een mixer. Voeg beetje bij beetje de bruine en de gewone suiker toe en klop tot er een romige massa ontstaat. Klop er 1 voor 1 de eieren door. Doe er de helft van het bloemmengsel bij en klop goed door elkaar. Doe de rum en de karnemelk bij elkaar. Giet de helft van het rummengsel in de kom met het beslag en klop goed door elkaar. Doe de rest van de bloem erbij en klop tot een egale massa. Voeg de rest van het rummengsel bij het beslag en klop tot een egaal beslag. Schep er de chocoladestukjes door. Doe het beslag in de vorm en bak de cake in het midden van de oven in 55-65 minuten gaar. Test even met een prikker. Als de prikker er droog uit komt is de cake klaar. Maak 5 cakes met volgende doorsnedes: 1 van 30 cm, 1 van 25, 1 van 20, 1 van 12 en een muffinvorm.

  • De taart van 30 cm heeft 80-90 minuten nodig. Gebruik 1,5 keer de hoeveelheid van het recept
  • De taart van 25 cm heeft 55-65 minuten nodig. Gebruik 1 keer de hoeveelheid van het recept
  • De taart van 20 cm heeft 50-55 minuten nodig. Gebruik ¾ van de hoeveelheid van het recept
  • De taart van 12 cm heeft 35-45 minuten nodig. Gebruik 1/3 van de hoeveelheid van het recept
  • De muffin heeft 20-25 minuten nodig. Gebruik 1/8 deel van het beslag.

Als u in 1 keer al het beslag wilt maken is 4 x de hoeveelheid van het beslag voldoende. Snijd de punten uit de taarten zodat er stervormen ontstaan en stapel ze op elkaar. Zet ze eventueel telkens vast met satéprikkers. Bestrooi met poedersuiker. U kunt de overgebleven puntjes in de vriezer ca. 3 maanden bewaren. Serveer er warme chocoladesaus bij.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Nagerecht