Bigoli al Acciughe

seasons

1 oktober 2009

Volkoren spaghetti met ansjovissaus. Tussengerecht voor 6-8 personen Ingrediënten:

  • 100 milliliter Italiaanse olijfolie extra vergine
  • 2 grote zoete uien, heel fijn gesnipperd
  • 500 gram volkoren spaghetti
  • 500 gram kerstomaatjes aan een tros
  • 1 potje ansjovisfilets
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels verse tijm-blaadjes

Dit gerecht wordt in Lombardije op kerstavond gegeten, in Venetië eet men het op -Goede vrijdag. De oorspronkelijke vorm van de pasta verwijst naar de doeken waarin Maria het kindje Jezus wikkelde. Verwarm de ovengrill voor. Verwarm de helft van de olijfolie in een braadpan en fruit de ui op heel zacht vuur in 10-15 minuten glazig, roer regelmatig. Kook de spaghetti in een grote pan met ruim water met wat zout in 10-12 minuten beetgaar. Knip de trosjes tomaat in kleinere trosjes van elk 3 tomaatjes en leg ze op een bakblik. Druppel er wat olijfolie over en schuif de tomaatjes 10 cm onder de hete grill. Rooster ze 3-5 minuten tot de velletjes openbarsten. Voeg de ansjovisfilets aan de ui toe en laat de vis al roerend smelten. Giet de spaghetti af, maar bewaar het kookvocht. Roer een flinke soepopscheplepel pasta-kookvocht en de rest van de olijfolie door het ansjovismengsel en verwarm het geheel al roerend tot een mooie saus ontstaat. Breng de saus pittig op smaak met peper. Schep de saus in warme diepe borden en strooi de tijmblaadjes erover. Rol porties spaghetti rond een vork en zet de rolletjes in het midden van de saus. Leg de trosjes tomaat op de spaghetti.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht