Friselle dell’orzo

seasons

22 september 2009

Friselle is een broodsoort die twee keer de oven in gaat. Net als een beschuit wordt het brood na de eerste keer bakken doormidden gesneden en daarna helemaal krokant gebakken. Deze broden namen 
de vissers en herders mee als ze lang op pad moesten. De harde knapperige broden werden in melk of zeewater gedoopt om ze wat zachter te maken. Friselle dell’orzo Begin één dag van tevoren met dit recept. Er wordt een startdeeg gebruikt om nog meer lucht en smaak in het brood te krijgen. Ingredënten startdeeg:

  • ¼ theelepel droge gist
  • 120 milliliter lauwwarm water
  • 10 gram ongebleekte patentbloem

Nodig voor het brood

  • 720 milliliter lauwwarm water
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 900 gram gerstebloem + extra voor het uitrollen
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Dag 1 Maak het startdeeg één dag voor het bakken klaar. Roer in een kleine kom de gist door het water. Meng het gistmengsel door de bloem en kneed totdat er een soepel deeg ontstaat. Dek de kom af met plasticfolie en laat 12 tot 24 uur rusten. Dag 2 Doe 600 milliliter water in een grote kom. Voeg het startdeeg toe en roer het mengsel goed door elkaar. Los de gist op in de rest van het water. Voeg het gistmengsel toe aan het startmengsel. Roer er 450 gram gerstebloem door. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het 30 minuten rusten. Voeg dan het zout en de rest van de gerstebloem toe. Leg het deeg op een goed met bloem bestoven werkblad en kneed het een minuut of tien. Voeg indien nodig meer gerstebloem toe om een soepel deeg te maken. Leg het deeg in een afgedekte 
kom en laat het 2 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 220˚ C. Vet een grote bakplaat in met olie. Verdeel het deeg in 8 stukken. Rol het eerste stuk deeg uit tot een sliert van ongeveer 25 cm lang en 1,5 cm dik. Draai de sliert losjes tot een spiraal. Plet het brooddeeg lichtjes en leg het met de platte kant naar beneden op de bakplaat. Doe hetzelfde met de rest van de deegporties. Laat op de bakplaat 1 cm vrij tussen de broodjes. Gebruik eventueel twee bakplaten. Bak de broodjes in 
20 minuten gaar. Laat ze 10 minuten afkoelen 
op een rooster. Verlaag de oventemperatuur naar 140˚ C. Snijd de broodjes horizontaal doormidden. Bak de gehalveerde broodjes nog 20 tot 30 minuten. Leg ze op een rooster om af te koelen en bewaar ze in een luchtdichte doos of zak.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overig