Kus van de Esdoorn

Anne Bonthuis

20 november 2015

Als de winter in Noord-Amerika zich terugtrekt, komen de tinnen emmertjes en kleine kraantjes uit de schuur tevoorschijn. Het voorzichtige voorjaar betekent namelijk dat het sap van de knoestige ‘maple tree’ gaat stromen, hét hoofdingrediënt van de zoete ‘maple syrup’ oftewel ahornsiroop.

Zoet accent Er zijn zeker twaalf verschillende esdoorns, maar slechts twee soorten produceren het sap waar esdoorn- of ahornsiroop van gemaakt kan worden: de suikeresdoorn en de grijze esdoorn. Deze twee groeien alleen in het noordoosten van Noord-Amerika. In Nederland wordt de boom esdoorn of ahorn genoemd, maar de naam esdoorn wordt het meest gebruikt. Gek genoeg wordt het sap over het algemeen ahornsiroop genoemd. Dikwijls houden we ook vast aan maple syrup, de Amerikaanse naam.   Het oogstseizoen voor het sap begint meestal rond eind februari/begin maart en duurt zo’n vier tot zes weken. Over het algemeen gaan de sappen stromen als de temperatuur ’s nachts iets onder het vriespunt ligt en het overdag iets erboven. Het is altijd moeilijk om te voorspellen wanneer de sappen gaan stromen en wanneer de stroom weer stopt. esdoornkusquote Een volwassen esdoorn (30-50 jaar) levert per jaar ongeveer veertig liter sap op. Na het inkoken blijft daar een liter ahornsiroop van over. Vandaar dat ahornsiroop vrij kostbaar is. Er zijn drie kwaliteiten siroop te koop. A of Extra Light Amber is de beste kwaliteit. Het wordt gemaakt van het eerst sap dat naar boven komt en is helder en licht van kleur. De B-kwaliteit of Dark Amber is donkerder en sterker van smaak. Deze siroop heeft de laatste opgevangen sapstroom als basis. Maple Syrup   Bijzondere smaak Als je de goudgele siroop verder ingekookt, ontstaat er ahornsuiker. Kolonisten in Amerika gebruikten deze suiker omdat hij veel goedkoper was dan de geïmporteerde rietsuiker. Ongeopende ahornsiroop kan ca. een jaar buiten de koelkast bewaard worden. Eenmaal aangebroken blijft hij in de koelkast nog ca. 6 maanden goed. In Amerika en Canada wordt ahornsiroop meestal gebruikt bij pannenkoeken, maar er wordt ook steeds meer mee gekookt. De bijzondere smaak past heel goed bij hartige gerechten en geeft ze een verrassende zoet accent. Geïnteresseerd in recepten met ahornsiroop? Klik op deze link.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten