Ingemaakte wortelen met mierikswortel

seasons

13 april 2012

ingemaakte wortelen met mierikswortel

ingemaakte wortelen met mierikswortelIn het aprilnummer van Seasons staan bijzondere recepten uit de archieven van de borg Menkema in Groningen. Om dit te vieren 5 weken lang iedere week een achtiende-eeuws familierecept. Deze week: ingemaakte wortelen. Het inmaken van groenten was in de achttiende eeuw belangrijk om een voorraad aan te leggen voor de winter. De wortels en mierikswortels kwamen waarschijnlijk uit de eigen moestuin. Pas in de achttiende eeuw werden er oranje wortels geteeld. Wortels waren voor die tijd over het algemeen paars. Toen dit recept geschreven werd, waren gele of oranje wortels nog heel bijzonder. Ingemaakte wortelen met mierikswortel Voor 2 grote potten 1 liter azijn 6 takjes verse dille 1 eetlepel zwarte peperkorrels 1 eetlepel mosterdzaad 1 stukje foelie 5 laurierblaadjes 150 gram suiker 1 kilo wortelen 1 mierikswortel Doe de azijn met de dille, de zwarte peper, het mosterdzaad, de foelie, de laurier en de suiker in een pan en breng het al roerend tot aan het kookpunt. Laat het mengsel afkoelen. Schil de wortelen met een dunschiller. Kook de wortelen 3 tot 4 minuten in ruim kokend water met zout. Giet ze af en koel ze af in bak met (ijs)koud water. Zo houden zij hun kleur. Snijd de wortelen in plakjes. Schil de mierikswortel en snijd ze in heel kleine blokjes. Vul een weckpot half met de plakken wortel. Doe er een klein laagje (ca. 1 cm) mierikswortel op en vul af met de rest van de wortel. Giet het azijn-kruidenmengsel over de wortelen in 2 goed schoongemaakte weckpotten. Laat het geheel een 4-6 tal weken trekken voor gebruik.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten