De perfecte kippenbouillon

seasons

2 november 2012

kippenbouillon pan groenten

kippenbouillon pan groentenDe perfect bouillon heeft een krachtige, volle smaak. Goed om te weten is dat het geheim in de ‘belletjes’ zit: die moeten af en toe naar boven komen. Met dit recept zet u in zeven stappen een overheerlijke soep op tafel. Deze bouillon is van een hele soepkip getrokken. Dat zorgt voor extra smaak. Een soepkip is een oudere kip van circa. 1,5 jaar oud – meestal een legkip die haar diensten bewezen heeft. De smaak van een oudere kip is beter, maar het vlees kan wat taaier zijn. In Nederland worden soepkippen nauwelijks meer gebruikt in de keuken en de meeste Hollandse soepkippen worden dan ook geëxporteerd. Ingrediënten: -1 grote ui, met schil -4 wortels -4 stengels bleekselderij -1 prei -1 soepkip of grote kip -10 takjes tijm -10 takjes peterselie -2 laurierblaadjes -10 zwarte peperkorrels -koud water -zout -citroensap naar smaak STAP 1 Snijd de ui doormidden en snijd de wortels en de bleekselderij in grote stukken. Maak de prei schoon en snijd in grote stukken. Doe de soepkip met alle ingrediënten behalve het zout en het citroensap in een grote pan. STAP 2 Giet er net zoveel water bij tot de kip ruim onder staat. Breng het water net aan de kook. Zet het vuur dan zo hoog dat er af en toe kleine belletjes naar boven komen. Doe geen deksel op de pan. STAP 3 Verwijder het eerste uur elke 10 tot 15 minuten het bruinige schuim van de soep met een schuimspaan of zeefje. Schuim als het nodig is na die tijd de bouillon nog 1 à 2 keer af. STAP 4 Laat de soep nog ongeveer 7 uur trekken. Controleer regelmatig of de kip nog onder water staat en voeg indien nodig nog wat heet water toe. Er moeten nog steeds alleen af en toe wat belletjes naar boven komen. STAP 5 Filter de bouillon door een schone doek in een zeef en laat afkoelen. Zet de bouillon hierna in de koelkast om door en door koud te worden. STAP 6 Pluk het kippenvlees van het karkas en gebruik het eventueel in de soep of in een salade. STAP 7 Verwijder na afkoeling het gestolde vet van de bouillon en breng de bouillon op smaak met zout en eventueel een scheutje citroensap Verse bouillon op voorraad De bouillon blijft in de koelkast circa 3 dagen goed. In de vriezer is de bouillon ca. 3 maanden houdbaar. Vries de bouillon in kleine porties in, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm. Aziatische variatie Het principe is hetzelfde, maar de smaak van de soep wordt door het gebruik van andere groenten en kruiden heel bijzonder. De Aziatische bouillon smaakt bijvoorbeeld heerlijk in een gevulde noedelsoep. Vervang hiervoor de tijm, peterselie, laurierblaadjes en de peperkorrels door een stukje gember ter grootte van een vingerkootje, 3 tenen knoflook, 1 stengel citroengras en eventueel 1 rode peper. Fotografie:Rob van der Vet  Styling: Annelies Morris Bereiding: Sander de Ponti  Recept en tekst: Dosia Brewer

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht