Slotscène

Herfstblad in de hoofdrol
Zo tegen het einde van het groeiseizoen lijkt de natuur nog één keer haar beste beentje voor te willen zitten. Blad in alle mogelijke tinten rood, geel, oranje en bruin zorgt voor een kleurrijke toegift. En nodigt bovendien uit tot het maken van warme herfststillevens voor binnen.

Ook de mooiste bladeren verzamelen om binnen te bewaren?

Zoeken
Verzamel de bladen liefst op een zonnige, droge dag; ze moeten nog gedroogd worden, maar hoe minder vocht ze bevatten, hoe beter. Wilt u de bladeren plat gebruiken, dan kunt u ze het best zelf van de boom of struik halen. Blad dat al is gevallen en op de grond ligt, is vaak wat gekruld en dat kan niet meer ongedaan gemaakt worden.

Drogen
Om blad te drogen, hangt u het omgekeerd op, het krult dan vanzelf in. Wilt u platte bladeren gaan gebruiken, droog ze dan in een bloemenpers. Tussen tissuepapier (geen keukenpapier, dat is niet glad en laat dus een patroon achter) of in bijvoorbeeld een telefoonboek kan ook. Leg bovenop altijd iets zwaars; om de bladen plat te houden en het vocht eruit te persen, is vrij veel gewicht nodig. Reken op twee weken tot een maand om ze echt droog te krijgen.

facebooktwitterfacebooktwitter
Dit artikel is geplaatst in: Flowerpower